Internațional

Turcia se roagă de Rusia să-i amâne o parte din plățile gazelor. Ungaria a reușit

Oficialii turci au cerut Rusiei să amâne o parte din plățile pe care Ankara le datorează pentru gaze naturale, potrivit unor surse care cunosc problema îndeaproape. Turcia încearcă să diminueze efectele crizei economice cauzate de prețurile mai mari la energie, scrie Bloomberg.

Importatorul de energie de stat al Turciei, Botas, încearcă să amâne unele plăți până în 2024, potrivit unei persoane a cărei identitate nu a fost dezvăluită, deoarece discuțiile despre plată sunt private.

Astfel, discuțiile vin în urma unui acord între cele două țări care îi permite lui Botas să plătească 25% din obligațiile sale în ruble, nu în dolari.

Deocamdată, nu este clar încă dacă ultimele discuții vor duce la un acord, potrivit surselor citate.

Botas și Gazprom, gigantul petrolier rus, au refuzat să comenteze situația. Turcia nu a făcut o cerere oficială companiei, care nu va discuta despre amânare până când nu va primi o ofertă, potrivit unei surse din Gazprom.

Dependența puternică a Turciei de energia importată a sporit presiunea asupra monedei și bugetului său. Lira turcească s-a depreciat cu peste 28% față de dolar în 2022, ciar deficitul său comercial s-a dublat în august față de aceeași lună a anului precedent, ajungând la 11,2 miliarde de dolari.

Relațiile președintelui Turciei cu Ucraina, inclusiv furnizarea către aceasta de drone militare, au tulburat Moscova.

Însă, Ankara rămâne un partener cheie pentru Rusia, deoarece sancțiunile internaționale închid alte rute pentru comerț, călătorii și investiții, relatează sursa citată.

Luna trecută, Erdogan a declarat că a discutat despre prețul gazelor cu Vladimir Putin și că speră să obțină o reducere.

Ungaria, una dintre statele Uniunii Europene cel mai dependente de energia rusă, a anunțat luni că Gazprom îi va permite să amâne plățile pentru gazele naturale datorate în următoarele șase luni.  Creșterea costurilor la energie a crescut îngrijorările privind starea economiei Ungariei, deoarece costul importurilor de petrol și gaze a crescut la aproximativ 19 miliarde de dolari în acest an, de la 4 miliarde de dolari în 2019. Acordul, prin care plățile se amână cu trei ani, a oferit monedei Ungariei o „umbrelă de protecție”, a declarat Marton Nagy, ministrul economiei din Ungaria, pentru Bloomberg.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *