ExterneUcraina

Ucraina denunță un gest „neprietenos și populist” al Poloniei, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi

Premierul Ucrainei, Denîs Șmîhal a denunțat joi, 20 iulie, o măsură „neprietenoasă și populistă” a Poloniei, care a anunțat în urmă cu o zi că va extinde interdicția privind importurile de cereale din Ucraina, indiferent de ce decizie va lua Comisia Europeană în acest sens, relatează Hotnews.

„Polonia continuă să blocheze exporturile de grâu ucrainean către UE în această perioadă critică. Aceasta este o mutare neprietenoasă și populistă care va afecta sever securitatea alimentară globală și economia Ucrainei”, a scris el pe pagina sa de Twitter.

Totodată, Șmîhal a amintit că „Rusia a perturbat inițiativa privind [exporturile] de grâu” ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, „distrugându-ne infrastructura și provocând din nou o criză alimentară globală”.

Premierul ucrainean i-a îndemnat pe partenerii Kievului și Comisia Europeană să „asigure exporturile fără obstacole ale tuturor produselor agricole ucrainene către UE”.

„Acesta este un act de solidaritate nu doar cu Ucraina, ci cu întreaga lume, care se bazează pe cerealele noastre”, a conchis el.

Ce a spus Polonia cu privire la exporturile de cereale ucrainene

Comentariile lui Șmîhal vin după ce miercuri omologul său polonez Mateusz Morawiecki a afirmat că țara sa va menţine interdicţia asupra importurilor agricole ucrainene şi după data de 15 septembrie, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul.

„Nu vom deschide graniţele pentru produsele din Ucraina pe 15 septembrie. Vom permite doar tranzitul lor. Vreau să fiu clar: nu vom deschide această graniţă. Fie Comisia Europeană stabileşte reglementări care extind această interdicţie, fie oricum o vom face noi singuri (…) Vom fi duri, vom fi hotărâţi, vom apăra agricultorul polonez”, a declarat Morawiecki la o conferinţă de presă pe care a ținut-o la Varşovia.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare.

Măsura a făcut însă ca mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate” să rămână în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de producție.

Majoritatea țărilor vecine ale Ucrainei au impus o interdicție privind importurile de produse agricole ucrainene

Comentariile de miercuri ale lui Mateusz Morawiecki au venit la scurt timp după ce ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, declarase la rândul său că țara sa, România, Bulgaria, Polonia şi Slovacia vor cere Comisiei Europene o prelungire a interdicţiei care vizează importurile de cereale din Ucraina dincolo de termenul limită de 15 septembrie.

Cele 5 țări au devenit principalele rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene pentru a ajuta la compensarea încetinirii exporturilor prin porturile ţării de la Marea Neagră după declanșarea invaziei ruse în Ucraina anul trecut.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis acestora să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, permiţând doar tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte, inclusiv în alte ţări ale UE.

Această interdicţie ar urma să expire la 15 septembrie, după ce a mai fost prelungită o dată pentru a acoperi toată perioada verii.

Ministrul ungar a spus că poziţia majorităţii dintre cei cinci membri este ca interdicţia să rămână în vigoare până la 31 decembrie şi asta este ceea ce susţine şi Ungaria.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *