Ucraina îl acuză pe Putin că vrea să „extindă” războiul după prăbușirea unei drone americane în Marea Neagră
Kievul l-a acuzat miercuri pe Vladimir Putin că încearcă să extindă conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a declarat că avioane de luptă rusești au interceptat o dronă americană deasupra Mării Negre, provocând prăbușirea acesteia, potrivit agenției AFP.
„Incidentul cu drona americană MQ-9 Reaper – provocat de Rusia deasupra Mării Negre – este modul în care Putin semnalează disponibilitatea sa de a extinde conflictul pentru a implica și alte părți. Scopul acestei tactici all-in este de a crește mereu miza”, a declarat secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Oleksii Danilov, pe pagina sa de Twitter.
Інцидент з американським БПЛА MQ-9 Reaper, спровокований росією в Чорному морі, – це сигнал путіна про готовність до розширення зони конфлікту із втягуванням інших сторін. Тактика ва-банк – постійне підвищення ставок в умовах стратегічного програшу в надії на зміну обставин.
— Oleksiy Danilov (@OleksiyDanilov) March 15, 2023
Vă amintim că un avion de vânătoare rusesc a forțat marți doborârea unei drone a Forțelor Aeriene americane deasupra Mării Negre, după ce a avariat elicea dronei MQ-9 Reaper.
Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau deasupra apelor internaționale de deasupra Mării Negre când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei fără pilot și a aruncat combustibil în fața dispozitivului american, potrivit unui oficial american. Unul dintre avioane a avariat apoi elicea Reaper, care este montată în partea din spate a dronei, a precizat oficialul. Avarierea elicei a forțat SUA să doboare Reaper în apele internaționale din Marea Neagră.
Potrivit Comandamentului European al SUA, incidentul a avut loc în jurul orei 7:03 CET (08:03, ora României), notează Bloomberg.
SUA mai afirmă că, înainte de coliziune, avionul SU-27 a zburat în fața MQ-9 într-un mod „nesăbuit, nepotrivit pentru mediu și neprofesionist”.
Avioanele rusești și americane au mai operat deasupra Mării Negre pe parcursul războiului, dar aceasta este prima interacțiune de acest fel cunoscută, o escaladare potențial periculoasă într-un moment critic al luptelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!