Ucraina vrea un summit al păcii la ONU, ”la sfârşitul lui februarie”, cu condiţia ca Rusia să-şi recunoască crimele
Ucraina vrea să organizeze un summit al păcii în două luni, sub egida ONU, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite, declara ministrul ucrainean, Dmitro Kuleba într-un interviu acordat luni, 26 decembrie, agenţiei americane Associated Press, o perspectivă plină de speranţă, însă atât condiţia Kievului ca Moscova să accepte judecarea unor ruşi de către justiţia internaţională cu privire la crime de război înainte de a participa la orice negocieri, cât şi condiţii ruseşti întunecă această perspectivă şi îndeamnă la prudenţă.
După ce preşedintele Volodimir Zelenski şi-a reiterat în ultimele zile voinţa – inclusiv într-o vizită în Statele Unite, de a-şi impune un ”plan de pace în zece puncte”, şeful său al diplomaţiei Dmitro Kuleba relansează ideea organizării unui summit în acestv scop.
Kuleba a stabilit inclusiv un termen. ”Vizăm februarie, când războiul va intra în al doilea an”, a declarat el.
Însă Guvernul ucrainean impune o condiţie prealabilă, la care nu intenţionează să renunţe.
Pentru ca invadatorul rus să participe la un astfel de summit, trebuie să accepte, mai întâi, să fie judecat cu privire la crime de război de către un tribunal internţaional.
”Ei (ruşii) vor fi invitaţi să particpe (la un eventual summit) numai cu această condiţie”, a subliniat el.
Ministrul ucrainean de Externe a schiţat, cu toate acestea, conturul acestui sumit pe care spune că-l vrea.
Acesta este necesar să aibă loc la sediul ONU.
”Credem că ONU ar fi cel mai bun loc pentru a-l organiza, pentru a nu alege între cutare şi cutare ţară. este vorba mai ales despre a pune pe toată lumea în jurul unei mese şi nu există alt loc mai bun în acest scop decât ONU”, a declarat Kuleba.
El vede cadrele ONU în postura de maeştri de ceremonie şi mai ales pe Antonio Guterres.
”Secretarul general al ONU )Antonio Guterres) a fost unul dintre primii oficiali internaţionali căruia preşedintele meu (Volodimir Zelenski) i-a vorbit despre summit”, a declarat el.
Kuleba l-a elogiat pe Guterres. ”El a dovedit că este un mediator eficient şi un negociator eficient, dar şi mai important, a arătat că este un om de principii şi cinstit”.
Însă neîncrederea în Rusia a apărut din nou, atunci când ministrul ucrainean de Externe a vorbit AP despre obiectivul de la baza acestui summit ipotetic.
”Nu trebuie să permitem Rusiei să manipuleze încheierea păcii, pentru că ei spun cu regularitate că sunt pregătiţi să negocieze, ceea ce nu este adevărat, odată ce tot ceea ce fac pe câmpul de luptă dovedeşte contrariul”, a declarat Kuleba.
Aceste declaraţii sunt un ecou al unei alocuţiuni televizate a lui Vladimir Putin, de Crăciun.
”Sunrtem pregătiţi să negociem soluţii acceptabile cu toţi actyorii implicaţi, dar asta depinde de ei. Nu noi refuzăm să negociem, ci ei”, declara Putin.
Autocratul de la Kremlin a acuzat Ucraina şi aliaţii săi din Occident că vor ”să împartă Rusia” şi de faptul că are intenţia ”să păstreze teritoriile (ucrainene) rusofone invadate de către forţele (ucrainene).
Este vorba despre pretenţiile teritoriale ale Rusiei în Donbas şi Crimeea, de care Kievul nici nu vrea să audă.
Toate acestea înseamnă că Războiul rus din Ucraina nu se va încheia imediat.
Dmitro Kuleba a insistat, de altfel, la AP, că ”orice război se încheie în mod diplomatic. Price război se încheie în funcţie de acţiunile de pe câmpul de luptă şi la masa negocierilor. Însă echilibrul între ceea ce se va câştiga pe câmpul de bătălie şi la masa (negocierilor ”rămâne de găsit”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
In Siberia cu voi !!! Ați greșit direcția cu România mai stați și acasă la voi !!!