Politică

Ucrainenii simt că pot câștiga războiul: a început lupta pentru ultimele trei sate controlate de ruși în Nikolaev

Lupte erau în curs de desfăşurare marţi între forţele ucrainene şi cele ruse la capul Kinburn, o fâşie de pământ îngustă situată la extremitatea malului stâng al Niprului în sudul Ucrainei, la sud de Nikolaev (Mikolaiv), potrivit autorităţilor ucrainene, citate de AFP, conform Agerpres.

“Ne rămân trei localităţi de cucerit în peninsula Kinburn” înainte de a elibera în întregime regiunea Nikolaev (sud), a afirmat marţi guvernatorul regiunii, Vitali Kim.

Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului sud al armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk, indicase luni că o “operaţiune militară este în curs de desfăşurare în peninsula Kinburn, ‘în tăcere'”. “Continuăm să luptăm. De îndată ce va exista un rezultat, îl vom raporta”, a asigurat ea, fără a oferi mai multe detalii despre ostilităţile în curs.

Preluarea de către armata ucraineană a ultimelor trei sate din regiunea Nikolaev din mâinile ruşilor ar marca o victorie importantă pentru Kiev, la câteva zile după ce a alungat trupele Moscovei din Herson, principalul oraş ocupat până atunci.

Eliberarea acestei fâşii de uscat va permite forţelor armate ale Ucrainei să-şi îmbunătăţească poziţiile în zonă şi să deblocheze activitatea porturilor din Nikolaev şi Herson, notează un expert militar ucrainean, citat de publicaţia Focus.

Rusia cucerise această zonă în primele zile ale invaziei sale în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

Restabilirea controlului asupra peninsulei Kinburn la gura estuarului Niprului poate ajuta Ucraina să-i alunge pe ruşi din stânga regiunii Herson şi din Crimeea, notează media ucrainene.

Un asalt iniţial a fost lansat asupra peninsulei de scafandri militari într-un desant efectuat cu bărci pneumatice, iar Rusia pare să-şi fi deplasat trupele către interiorul peninsulei pentru a bloca înaintarea forţelor ucrainene, scrie express.co.uk.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *