CSI / RusiaInternaționalUE / Nato

UE are întrebări serioase legate de consultările purtate de Serbia și Rusia

UE a denunţat, luni, 26 septembrie, o decizie luată de Serbia de a purta cu Rusia consultări privind politica externă, afirmând că acest lucru naşte semne de întrebare într-o perioadă când Bruxellesul le-a transmis ţărilor care doresc să adere la blocul comunitar să nu continue, în circumstanţele actuale, starea de normalitate cu Moscova, notează Reuters și Agerpres.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov şi omologul său sârb Nikola Selakovic au semnat vineri un document intitulat ”plan de consultări”.

Selakovic a afirmat că planul respectiv are în vedere consultări privind activităţi bilaterale şi multilaterale, deşi nu conţine nimic privind politica de securitate. Partidele de opoziţie sârbe au criticat documentul, relatează sursa citată.

Serbia, care a fost bombardată de NATO în urmă cu două decenii şi doreşte să adere la UE, încearcă de mult timp să asigure un echilibru între relaţiile strânse tradiţionale cu Rusia şi aspiraţiile sale de integrare politică şi economică cu Occidentul.

Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat presei că noul document privind consultările ruso-sârbe a fost semnat la câteva zile după ce Moscova a anunţat o mobilizare parţială pentru războiul din Ucraina.

Acordul ruso-sârb este ”un semn foarte clar despre intenţia celor două ţări de a-şi strânge relaţiile. Şi acest lucru ridică semne de întrebare serioase”, a declarat Stano.

Serbia a făcut o prioritate strategică din aderarea sa la UE, ceea ce implică ”alinierea cu politicile europene, inclusiv în chestiuni de politică externă”, a mai subliniat purtătorul de cuvânt al CE.

Într-un comunicat, ministrul de interne sârb Aleksandar Vulin a descris memorandumul semnat de Serbia şi Rusia drept un ”document tehnic” şi a declarat că oficialităţile UE ”nu vor să îi permită preşedintelui Serbiei Aleksandar Vucic să aibă politici independente”.

Deşi, Serbia a condamnat, la Naţiunile Unite, războiul rus în Ucraina, aceasta a refuzat să se alăture sancţiunilor împotriva Moscovei.

Duminică, ministrul Nikola Selakovic a afirmat că Belgradul nu va recunoaşte rezultatele ”referendumurilor” organizate în regiunile ucrainene ocupate de ruși.

„Ar fi împotriva intereselor noastre naţionale”, a spus Selakovic, citat de postul de televiziune N1.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *