UE cere Rusiei “să înceteze imediat” loviturile aeriene asupra opoziției moderate din Siria
Moscova a început la 30 septembrie loviturile aeriene în Siria pentru a veni în sprijinul președintelui Bashar al-Assad, un aliat al președintelui Vladimir Putin. Această susținere aeriană i-a permis armatei regimului să avanseze și să recucerească unele teritorii în centrul țării, notează AFP.
Însă din punctul de vedere al diplomațiilor UE, ‘nu poate exista pace durabilă cu conducătorii actuali’, conform unei declarații adoptate la Luxemburg de miniștrii de externe ai statelor membre.
‘Regimul Assad poartă cea mai mare responsabilitate pentru cei 250.000 de morți cu care s-a soldat conflictul și pentru milioanele de persoane strămutate’, se mai menționează în text, care cere tuturor părților ‘să înceteze cu bombardamentele oarbe’ cu bombe-butoi sau arme chimice.
Vladimir Putin a declarat duminică că armata sa intervine în Siria pentru a ‘stabiliza autoritățile legitime și a crea condițiile pentru realizarea unui compromis politic’.
‘Această escaladă militară riscă să prelungească conflictul, să submineze procesul politic, să agraveze situația umanitară și să sporească radicalizarea’, apreciază pe de altă parte UE.
‘În contextul în care criza se intensifică, devine tot mai urgentă găsirea unei soluții durabile pentru a pune capăt conflictului’, se adaugă în text.
Semnatarii solicită ‘un proces condus de sirieni’ care să ducă la ‘o tranziție pașnică și incluzivă’, fără a menționa totuși dacă Bashar al-Assad ar putea să participe.
Moscova susține că luptă cu prioritate împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, fapt contestat de occidentali, care afirmă că majoritatea loviturilor ruse privesc zone importante din punct de vedere strategic pentru regim și unde gruparea SI nu este implantată.
UE și-a exprimat ‘profunda preocupare’ față de ‘atacurile aeriene ruse care vizează pe lângă Daesh (Statul Islamic — n.r.) și alte organizații desemnate teroriste de ONU și opoziția moderată’.
Acestea trebuie ‘să înceteze imediat’, ‘la fel ca și încălcările de către Rusia a spațiului aerian al țărilor vecine’, indică miniștrii europeni, referindu-se la incursiunile avioanelor și ale rachetelor de croazieră în spațiul aerian turc.
sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!