UE cheamă Rusia să coopoereze cu noul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko
Într-o declarație comună publicată după un summit la Bruxelles, cei 28 "încurajează" Moscova "să se angajeze într-un dialog deschis și sincer" pentru a găsi o soluție la criză. "Noi ne așteptăm ca Rusia să coopereze cu președintele nou ales și legitim, să continue retragerea forțelor sale armate de la granița cu Ucraina și să se folosească de influența ei asupra grupurilor armate pentru a reduce tensiunea" în estul țării, subliniază ei.
"Federația Rusă ar trebui, ca o chestiune de prioritate, să prevină trecerea separatiștilor și armelor în Ucraina", insistă ei.
În paralel, cei 28 îi cer lui Poroșenko, ales duminică în primul tur, precum și autorităților de la Kiev să inițieze "rapid" reforme constituționale și de descentralizare.
Declarația, deși nu amenință direct Moscova cu noi sancțiuni, face o aluzie la programul de sancțiuni specifice aplicat de UE împotriva Rusiei. Cei 28 sunt de acord să continue lucrările pregătitoare asupra sancțiunilor de ordin economic, faza 3, astfel încât acestea să fie gata pentru a fi aplicate "dacă evenimentele vor cere" acest lucru.
Cei 28 constatată de asemenea "cu îngrijorare deteriorarea situației drepturilor omului în Crimeea de la anexarea ei ilegală de către Rusia" în martie. Ei reafirmă că nu vor recunoaște niciodată anexarea peninsulei la Rusia.
Criza din Ucraina a dominat agenda diplomatică europeană de la sfârșitul anului 2013, dar tensiunile cu Rusia s-au relaxat puțin după alegerile prezidențiale care au fost "conforme cu normele democratice", potrivit Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa /OSCE/.
Comisia Europeană a anunțat de asemenea marți progrese în negocierile de liberalizare a regimului de vize de intrare pentru ucraineni în UE, recomandând trecerea la faza a 2-a a procesului.
sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!