Externe

UE conditioneaza un nou acord cu R. Moldova

Ministrii de Externe ai UE, reuniti la Luxemburg, au decis, ieri, la solicitarea Romaniei, sa nu reia negocierile cu R. Moldova pentru un nou acord „pana cand Chisinaul nu va corecta politica de vize fata de cetatenii romani”. UE este dispusa sa demareze „cat mai curand posibil” negocieri privind un nou acord mai aprofundat UE-RM, dar numai atunci „cand circumstantele o vor permite”, cu referire la necesitatea normalizarii relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau, se arata in proiectul de concluzii al Consiliului pentru Afaceri Generale si Relatii Externe.

„Consiliul reitereaza angajamentul sau ferm pentru aprofundarea in continuare a relatiei dintre UE si R. Moldova, in baza principiilor si valorilor comune. (…) Consiliul a adoptat un mandat de negociere pentru un nou acord mai comprehensiv intre UE si RM, care va depasi nivelul actualului Acord de Parteneriat si Cooperare”, se mai spune in proiectul de concluzii. Totodata, ministrii de Externe ai UE exprima „preocupari serioase in legatura cu incalcari ale drepturilor omului in R. Moldova, care au avut loc dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie” si cere „investigatii impartiale si eficiente asupra violarii drepturilor omului si evenimentelor din 7 aprilie, printr-un proces care sa includa atat opozitia, cat si experti internationali”. De asemenea, in concluzii se mai arata ca este inacceptabila folosirea violentei in scopuri politice. „Consiliul este, de asemenea, preocupat de deteriorarea libertatii de expresie a mass-media si cere R. Moldova sa asigure tuturor partidelor politice accesul egal la mijloacele publice de informare in masa”, continua documentul. Totodata, autoritatile de la Chisinau sunt chemate sa asigure libera si corecta desfasurare a alegerilor anticipate, in conformitate cu standardele OSCE.

„Sunt niste concluzii foarte puternice. Pe fundalul acestor concluzii, Consiliul UE-R. Moldova, care trebuia sa aiba loc maine (astazi – n.r.), nu se mai tine”, a declarat ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu.

Noul acord ar urma sa inlocuiasca actualul cadru de colaborare intre R. Moldova si Uniunea Europeana si sa introduca noi domenii de cooperare, accentuand apropierea R. Moldova de UE.

Dupa NewsIn

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *