CSI / RusiaUE / Nato

UE pregătește al 9-lea set de sancțiuni contra Rusiei. „Lucrăm asiduu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare”

UE lucrează la al 9-lea set de sancţiuni contra Rusiei, a anunțat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite în Finlanda, informează Reuters și Agerpres.

”Lucrăm asiduu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i scădea şi mai mult capacitatea de a duce războiul contra Ucrainei şi pot anunţa astăzi că lucrăm cu viteză maximă la cel de-al 9-lea pachet de sancţiuni”, a declarat președinta Comisiei Europene în cadrul unei conferințe de presă la Helsinki.

”Sunt încrezătoare că foarte curând vom aproba un plafon al preţului global pentru petrolul rusesc cu G7 şi cu alţi parteneri majori. Nu vom avea linişte decât atunci când Ucraina se va impune în faţa lui Putin şi a războiului său ilegal şi barbar”, a mai declarat ea.

Uniunea Europeană a condamnat ferm atât decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte zonele necontrolate de guvern din Doneţk şi Lugansk, cât şi agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, UE a condamnat implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii UE au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acţiunile militare, să retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentele militare din Ucraina şi să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei.

Menționăm că la 6 octombrie, UE a adoptat al 8-lea pachet de sancţiuni contra Moscovei. Acesta include:

  • un plafon al preţurilor legat de transportul maritim al petrolului rusesc pentru ţările terţe;
  • extinderea listei produselor restricţionate care ar putea contribui la consolidarea militară şi tehnologică a Rusiei;
  • interdicţia privind comerţul cu arme, arme de foc pentru uz civil, muniţie, vehicule militare şi echipamente paramilitare;
  • interdicţia privind importurile de produse siderurgice din Rusia;
  • interdicţia de a furniza Rusiei servicii de arhitectură şi inginerie, precum şi servicii de consultanţă în domeniul informatic şi servicii de consultanţă juridică;
  • includerea pe lista neagră a unui număr suplimentar de 30 de persoane implicate în organizarea de ”referendumuri” simulate şi şapte entităţi care sprijină efortul de război, cum ar fi Kalaşnikov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *