Auto

UE susține cu 2.9 miliarde de euro construirea de baterii pentru mașini electrice în Europa

Automobilele cu sisteme de propulsie alternativă, în special cele 100% electrice, sunt viitorul. Bateriile sunt o piesă vitală a acestora și reprezintă o treime din valoarea unei mașini cu zero emisii.

În acest moment, China este lider pe piața acumulatoarelor destinate mașinilor electrice, deținând 80% din capacitatea globală de producție. Europa este mult mai în urmă (doar 3%), dar are de gând să recupereze în anii următori.

Mai exact, până în 2030, Bătrânul Continent vizează 25% din piață. Potrivit firmei de consultanță BCG, piața globală de baterii pentru mașinile electrice ar putea ajunge la 45 de miliarde de euro în 2027. Prin urmare, este lesne de înțeles de unde acest interes crescut.

În acest sens, Comisia Europeană tocmai a aprobat un ajutor public de 2.9 miliarde de euro pentru a încuraja dezvoltarea de baterii și a dat undă verde proiectului "European Battery Innovation".

Printre cele 42 de companii care ar putea beneficia de aceste fonduri se numără BMW, Tesla, Stellantis, Arkema, Borealis, Solvay, Sunlight Systems sau Enel X.

Cele 2.9 miliarde de euro vin din Franța, Germania, Austria, Belgia, Croația, Finlanda, Grecia, Polonia, Slovacia, Spania și Suedia.

Comisia intenționează să atragă circa 9 miliarde de euro și de la investitori privați.
În 2019, Uniunea Europeană a mai oferit un ajutor de 3.2 miliarde de euro. La acest proiect au contribuit șapte state membre, iar printre beneficiari s-au numărat bavarezii de la BMW și gigantul BASF.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *