UE vrea să se extindă, după pierderea Marii Britanii. Cele șase state care ar putea adera
Serbia, Muntenegru, Albania, Macedonia, Bosnia și Kosovo aspiră toate să adere la Uniunea Europeană.
Cu toate că UE se confruntă cu multe provocări, inclusiv Brexitul și reforma zonei euro, comisarul european pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere, Johannes Hahn, afirma în această săptămână că există ”o mai mare dorință” acum de a lua în considerare o viitoare extindere a UE.
Ministrul responsabil cu președinția bulgară a UE, Liliana Pavlova, a afirmat că o cooperare mai strânsă cu țările din Balcanii de Vest, inclusiv pe probleme de migrație și securitate, este esențială pentru pacea și stabilitatea Uniunii Europene.
„Pacea, liniștea, stabilitatea și viitorul Europei trec prin Balcanii de Vest. Proiectul european nu va fi complet fără ei”, a declarat Liliana Pavlova într-un interviu pentru Reuters.
„Integrarea lor este un proces firesc, care a pălit puțin, dar este un proces ce trebuie să continue și acum este timpul, dacă nu dorim să ratăm momentul”, a declarat Liliana Pavlova, membră a partidului GERB (centru-dreapta), formațiunea premierului Boiko Borisov.
Bulgaria, care a aderat la UE în 2007, odată cu România, nu poate promite o aderare mai rapidă pentru vecinii săi din Balcanii de Vest, a precizat Liliana Pavlova. ”Nu dorim desigur să le dăm speranțe false. Dar, dacă îi susținem cu proiecte, cu investiții, atunci ei simt că fac parte din familia europeană. Aceasta este în realitate perspectiva europeană despre care noi vorbim”, a mai spus ministrul bulgar.
Bulgaria va găzdui un summit UE-Balcanii de Vest pe 17 mai, despre care Liliana Pavlova speră va duce la acorduri concrete pentru a impulsiona domenii precum transporturile, energia și conexiunile digitale între Balcanii de Vest și UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!