Editorial

„Ultima ocupație a Basarabiei ”, Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009

Ai senzația că pentru clasa politică de la Chișinău problema transnistreană este deja una externă, nu internă. Apropo, pentru clasa politică de la Chișinău situația din Kosovo s-a dovedit a fi mai importantă decât problema transnistreană, Parlamentul adoptând în regim de urgență o declarație specială în acest sens. Interviul lui Voronin, care nu e unul de rutină, demonstrează că speculațiile pe care le făcea presa vizavi de negocierea unui plan secret între Voronin și Putin n-au fost lipsite de temei.

Cu toate acestea, interviul nu a sensibilizat clasa politică de la Chișinău – partidele de opoziție tac, iar partidul de guvernământ tace ca de obicei, fiindcă în acest partid are voie să vorbească pe teme serioase doar un singur om – Voronin.

Nici partidele de opoziție, nici societatea civilă nu simt că pute a ars. Declarația despre care vorbește Voronin – Declarația pe care urmează să o semneze și UE, OSCE și SUA, prin care i se garantează Republicii Moldova statutul de țară neutră – este, de fapt, piatra de mormânt care se pune la capul independenței Republicii Moldova. Respectiva Declarație, la care Voronin a spus că se lucrează (dar nu a precizat unde – la Moscova sau la Chișinău), este un nou triumf al diplomației rusești.

După eșecul „planului Kozak”, rușii și-au schimbat tactica. Prin aceasta e și eficientă diplomația Rusiei: dacă nu poate intra pe ușa din față, intră prin cea din dos. Deoarece nu are unde și de ce se grăbi cu soluționarea problemei Transnistriei, Rusia a realizat pe îndelete și discret, etapă cu etapă, un alt scenariu, dar care duce la același rezultat, ca și în cazul „planului Kozak”.

Rușii l-au „înmuiat” repede pe Voronin, l-au „lucrat” cum numai ei știu să o facă, după ce l-au umilit ca pe un adevărat vasal, cunoscându-i slăbiciunile, l-au corupt cu înalte distincții bisericești, făcându-l să creadă că e salvatorul Ortodoxiei. Mitul despre Voronin ca un politician „puternic” s-a prăbușit; Voronin este ceea ce a fost – o simplă și ordinară unealtă a Moscovei, preocupat nu de integritatea și independența statului pe care îl conduce, ci de soarta Clanului și a Capitalului acumulat în acești ani. Pe un asemenea politician nu a fost greu să-l forțezi să-și tempereze „avânturile” proeuropene și să declare deschis război diplomatic României.

Lupta cu România a urmărit scopul de a induce opiniei publice sentimentul, convingerea că independența Republicii Moldova e amenințată nu de Rusia, ci de România, ca țară membră a NATO. Așadar, obligând Occidentul să semneze o Declarația prin care Republicii Moldova i se garantează statutul de neutralitate, Moscova a obținut ceea ce nici ea nu visa câțiva ani în urmă: să federalizeze Republica Moldova cu mâinile Occidentului, în special ale Uniunii Europene, SUA și OSCE, și s-a lipsească definitiv de suveranitate.

Dacă respectiva Declarație, rușii nu-și vor retrage, precum promit prezența militară din Transnistria – cine crede în sinceritatea diplomației ruse ori e un naiv terminat, ori un extraterestru. Astfel, ne vom pomeni cu ultima ocupație a Basarabiei.

Constantin Tănase
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *