Politică

ULTIMA ORĂ! UE sporește asistența marco-financiară pentru Republica Moldova

Uniunea Europeană sporește asistența macro-financiară pentru Republica Moldova, la suma de 295 milioane de euro. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Danemarcei, Mette Frederiksen, după întâlnirea pe care a avut-o cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.

„Mulțumim pentru faptul că ne-ați găzduit astăzi. Moldova este un partener și prieten important pentru Danemarca… Vă vom oferi tot sprijinul în continuare… Noi în cadrul Uniunii Europene lucrăm mult pentru a ușura această povară și vrem și suntem determinați să sporim această asistență macro-financiară pentru Republica Moldova la suma de 295 milioane de euro”, a precizat Frederiksen, potrivit Realitatea.md.

Totodată, Maia Sandu a precizat că este prima vizită a unui șef al Guvernului danez în țara noastră și a mulțumit pentru sprijinul oferit moldovenilor.

„Mulțumim, în acest context, țării Dumneavoastră pentru ajutorul oferit Republicii Moldova pentru gestionarea crizei refugiaților – prima criză de asemenea anvergură, cu care s-a confruntat țara noastră. Suntem, de asemenea, recunoscători pentru sprijinul anunțat în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova. Acesta va finanța proiecte de tranziție energetică și de sprijin pentru presa locală. Sper, în acest context, că Republica Moldova va relua cooperarea cu DANIDA, Agenția daneză de dezvoltare internațională, iar țările noastre vor intensifica cooperarea bilaterală în diverse domenii.Am vrea să cooperăm în domeniul energiei regenerabile. Criza energetică prin care trecem acum ne-a determinat să punem accent pe independența energetică a țării, în special pe resursele regenerabile sau verzi. Apreciem vizitele de prospecție ale reprezentanților unor companii daneze în Republica Moldova, în acest sector. Danemarca este un lider european recunoscut în domeniul gestionării deșeurilor. Proiectele de transformare a deșeurilor menajere municipale în energie și căldură, dar și inițiativele de reducere a emisiilor de carbon, anunțate de țara dumneavoastră, sunt exemple din care vrem să învățăm. Suntem, de asemenea, interesați de intensificarea schimburilor economice și creșterea investițiilor daneze în Republica Moldova. În Moldova activează, în prezent, 36 de companii cu capital danez. Cu siguranță, acest număr poate să crească”, a declarat Maia Sandu.

Vă amintim că șefa guvernului danez face o scurtă oprire în Republica Moldova în cadrul vizitei sale în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *