Ultimele opt şcoli româneşti din Transnistria au clipele numărate. Regimul terorist de la Tiraspol vrea să le închidă
Cu ocazia unei recente conferinţe de presă, relatează portalul infoprut.ro, Şevciuk a răspuns unei întrebări pe această temă pusă de corespondentul ITAR-TASS. Liderul aşa-zisului stat nistrean a ţinut să menţioneze că existenţa instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română de pe teritoriul din stânga Nistrului se apropie de sfârşit. Aceste şcoli nu se află sub jurisdicţia pseudostatului nistrean, ci sunt administrate de Ministerul Educaţiei de la Chişinău.
Ceea ce-i deranjează pe liderii nistreni este că cele opt şcoli nu plătesc impozit către autorităţile acestui „stat”. Iată şi declaraţia lui Şevciuk pe tema în cauză – ,,autorităţile transnistrene sunt foarte tolerante faţă de instituţiile de învăţământ private, care activează pe teritoriul Transnistriei fără autorizaţii adecvate, în timp ce ocupă clădirea şi proprietatea municipală, fără plata taxelor la bugetul transnistrean”.
Războiul dus de regimul separatist de la Tiraspol împotriva limbii române, din 1992 încoace, s-a soldat cu închiderea a zeci de şcoli cu predare în grafia latină. Cel mai dur moment este consemnat în 1992, când miliţienii nistreni, însoţiţi de cazaci, au intrat în şcoli şi au deschis focul, direct în clase, de faţă cu elevii, distrugând tablele pe care erau scrise cuvinte în limba română.
Un alt episod dur are loc în 2004, atunci şcolile fiind devastate de miliţienii nistreni, situaţie care a provocat reacţii internaţionale la adresa regimului de la Tiraspol. Azi mai sunt doar opt şcoli cu predare în grafia latină pe teritoriul Transnistriei, în care învaţă mai puţin de 2.000 de elevi. Tot mai puţini părinţi au curaj să-şi dea copiii să înveţe în asemenea şcoli, în condiţiile în care şi să vorbeşti româneşte pe stradă, în stânga Nistrului, îţi poate crea probleme.
Cele opt şcoli sunt susţinute exclusiv, din punct de vedere material, de Chişinău, cu salariile pentru profesori, dar şi cu baza materială pentru elevi. Dacă se află sub jurisdicţia Republicii Moldova, aceste şcoli nu au de ce să plătească impozit către autorităţile unui stat inexistent, anume Transnistria, susţin profesorii din şcolile româneşti din stânga Nistrului. Trecerea sub autoritatea nistreană a celor opt şcoli, aşa cum doreşte Tiraspolul, ar însemna mai mult decât plata unor impozite. Este vorba despre schimbarea programei, pericolul fiind acela de-a se ajunge ca elevii români să înveţe în aşa-zisa limbă moldovenească, în grafia chirilică, aşa cum se întâmplă în restul instituţiilor şcolare de pe teritoriul Transnistriei.
Sursa: Romanialibera.ro