Un aliment de bază pentru o alimentaţie sănătoasă – cerealele
Cu ajutorul unei cantităţi reduse de amidon este furnizată organismului glucoza de care are nevoie şi ne va fi mai uşor să rezistăm până la masa următoare datorită absorbţiei lente (3-4 ore), care dă saţietate.
Lipidele ard în „focul” glucidelor, deci pentru a slăbi din depozitele de grăsime avem nevoie de un aport de carbohidraţi la fiecare masă, de preferat carbohidraţi complecşi, cum sunt în făinoase.
Deoarece metabolizarea grăsimilor, activitatea musculară şi creierul necesită glucoză, o dietă sănătoasă conţine pâine, orez, paste făinoase şi cereale în cantitate moderată, pentru că numai excesul de amidon se poate transforma în grăsimi.
Cerealele integrale conţin fibre insolubile care accelerează tranzitul intestinal, previn constipaţia şi diminuează riscul de cancer de colon şi rect. Fibrele conţinute în cerealele integrale au efect antioxidant şi antiinflamator; împreună cu vitamina E previn şi chiar elimină plăcile arteriale ce determină ateroscleroza şi protejează împotriva maladiilor cardiovasculare. O lingură cu vârf de germeni de grâu furnizează necesarul zilnic de vitamina E pentru un adult.
Mesele bogate în carbohidraţi cresc nivelul serotoninei în creier, mai mult decât mesele bogate în proteine, reducând şi pofta pentru dulciuri. Aşadar, orice regim pentru slăbit trebuie să conţină amidon pentru a fi mai uşor de respectat.
Este indicat să asociem cerealele cu alte alimente pentru a completa absenţa altor substanţe hrănitoare necesare organismului. Astfel, produsele făinoase se combină cu carne, peşte, brânzeturi, lapte, sosuri şi legume.
Musli şi cerealele de mic dejun din comerţ sunt foarte bogate în zahăr rafinat sau miere, aşadar trebuie consumate cu moderaţie. Conţinutul în grăsimi al cerealelor de mic dejun este foarte mic, deci variantele fitness cu 0% grăsimi nu reprezintă o economie substanţială de calorii, aşa cum variantele cu ciocolată nu sunt mult mai calorice. Alegeţi după criteriul gust, pentru că aportul de energie e aproximativ acelaşi!
Trebuie să aveţi în vedere faptul că pâinea graham, pâinea prăjită şi mămăliga au acelaşi aport caloric, iar sticks-urile, covrigeii, crackers-urile, pufuleţii şi pop-cornul au multe grăsimi (margarină sau ulei), deci fac parte din categoria produselor de patiserie care trebuie evitate.
Deoarece carbohidraţii lenţi sunt esenţiali în alimentaţie, din cantitatea minimă de 100 g de glucide pe zi, cel puţin jumătate trebuie să provină din cereale. Zilnic trebuie să consumăm trei porţii de cereale (pâine, orez, paste făinoase, mămăligă, cereale de mic dejun).
www.culinar.md
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!