Internațional

Un avion cu 148 de oameni la bord s-a prăbuşit în Franța. Elicoptere de salvare au localizat mai multe cadavre (FOTO)

(UPDATE 16.55) Ministerul francez al Apărării a publicat pe contul său de Twitter fotografii cu elicopterele care participă la operaţiunile de căutare ale avionului Germanwings prăbuşit.

(UPDATE 16.35) Tragedia de marţi, 24 martie, după ce un avion Germanwings cu 150 de oameni la bord s-a prăbuşit în sudul Franţei, este cea mai gravă de la începutul anului 2015. Dar contrar a ceea ce s-ar putea crede, numărul de accidentelor a scăzut constant în ultimii ani, în timp ce traficul aerian continuă să crească, titrează adevarul.ro.

1. 24 martie 1977, Spania: cel mai tragic accident aviatic din Europa. Două Boeing-uri 747 s-au prăbuşit în Tenerife. 583 de persoane au murit , iar 61 au supravietuit. Cele două aeronave aparţineau companiilor KLM (Olanda) şi Pan Am (SUA)

2. Martie 1974, Franţa: Un avion DC-10, al companiei Turkish Airlines s-a prăbuşit cu. 346 de persoane la bord, nici un supravieţuitor.

3. Pe 17 iulie 2014, Ucraina: 298 de persoane au murit după prăbuşirea unui avion Boeing 777, al companiei Malaysia Airlines, doborât de o rachetă în yona separatistă Donbas.

4. 21 decembrie 1988, Marea Britanie: un Boeing 747 al companiei americane Pan Am, a fost ţinta unui atac terorist, în care au murit 258 de persoane.

5. 9 mai 1987 Polonia: 183 de persoane au murit după prăbusirea unui avion Iliuş 62M, al companiei poloneze LOT.

6. 27 noiembrie 1983, Spania: 181 au murit după prăbuşirea unui avion Boeing 747 al companiei Avianca.

7. 1 decembrie 1981, Franţa: un avion DC-9 s-a prăbuşit, provocând moartea a 180 de persoane. Aeronava aparţinea companiei Inex-Adria Aviopromet, din Iugoslavia.

8. 11 august 1979, Ucraina: două avioane Tupolev 134, ale companiei ruseşti Aeroflot s-au ciocnit. 178 de persoane au murit în incident. Din 1918 încoace, 140.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în accidentele de avion din toată lumea.

De la începutul anului 2015, au avut loc 17 accidente aviatice din întreaga lume, numărul morţilor fiind de 247, dintre care 150 doar în urma prăbuşirii avionului în Franţa, marţi.

(UPDATE 16.00) Secretarul de stat pentru transporturi din Franța, Alain Vidalies, a informat marți că elicoptere de salvare au localizat resturi ale fuselajului și câteva cadavre în zona în care s-a prăbușit avionul companiei Germanwings, în departamentul Alpes de Haute Provence dinFranța, informează EFE. Echipele de salvare au fost deja puse în alertă pentru a se deplasa la locul prăbușirii, ‘inaccesibil pe șosea’.

(UPDATE 15.00) Cine este Germanwings, compania al cărui avion s-a prăbuşit în sudul Franţei

Germanwings este una dintre cele mai cunoscute linii aeriene europene. Aparţine Lufthansa şi avioanele sale nu au fost implicate în niciun incident grav până la cel de marţi. Compania are peste 2.000 de angajaţi, flota este compusă din aeronave Airbus şi Bombardier, iar în 2013 a transportat 16 milioane de pasageri. Piloţii companiei au făcut numeroase greve în ultimii ani, nemulţumiţi de condiţiile de pensionare.

Germanwings este companie deţinută de Lufthansa, a fost înfiinţată în 1997 şi are sediul la Koln. Principalele hub-uri sunt Koln, Stuttgart, Hamburg şi Berlin Tegel. Iniţial compania s-a numit Eurowings şi era o filiala low-cost a Lufthansa, însă din 2002 a devenit companie de sine-stătătoare sub numele actual.

Flota conţine peste 80 de aeronave: Airbus A319, Airbus A320, Airbus A330 şi Bombardier CRJ900 NextGen

Compania are zboruri şi către România, dar şi spre peste 20 de alte ţări europene. Operează şi destinaţii îndepărtate, cum ar fi Astana (Kazahstan) şi Varadero (Cuba). Cifra anuală de afaceri trece de 600 milioane euro, numărul de angajaţi este de peste 2.000 şi până în prezent aeronavele nu au fost implicate în vreun incident grav.

În ultimii doi ani multe zboruri de scurt parcurs au tercut de la Lufthansa, la Germanwings. Este vorba de zboruri interne germane şi de curse din Germania către ţările vecine, în special Elveţia.

Foarte recent, piloţii Germanwings au făcut greva, cerând să primească sporurile de pensionare promise. În 2014 traficul aerian a fost întrerupt mai multe zile şi recent au fost noi proteste. Compania a fost dată în judecată şi de mulţi pasageri furioşi de anularea zborurilor.

Compania a avut şi un diferend pe tema definirii întârzierii unui avion, Comisia Europeană anunţând în septembrie 2014 că ora ajungerii la destinaţie nu este cea la care avionul aterizează, ci cea la care se deschid uşile.

(UPDATE 14.30) ‘Nu există niciun supraviețuitor’ în urma prăbușirii avionului de tip Airbus A320 în Alpii francezi, a anunțat marți Alain Vidalies, secretar de stat în Ministerul Transporturilor din Franța, relatează AFP.

‘A existat un apel S.O.S. înregistrat la ora 10.47 (09.47 GMT). Acest semnal S.O.S. arăta că avionul se află la o înălțime de 5.000 de picioare (circa 1.500 metri — n.r.), într-o situație anormală’, a spus Vidalies, precizând că prăbușirea avionului a avut loc la ‘puțin timp’ după acest semnal.

Avionul Airbus A320 al companiei Germanwings, filiala low-cost a Lufthansa, care asigura legătura între Barcelona (Spania) și Düsseldorf (Germania), s-a prăbușit marți în Alpii francezi, cu 148 de persoane la bord — 142 de pasageri și șase membri ai echipajului. Potrivit EFE, majoritatea persoanelor aflate la bord sunt germani.

Între timp, șeful grupului aerian german Lufthansa, Carsten Spohr, a postat marți pe Twitter că nu știe ce s-a întâmplat cu zborul filialei Germanwings care s-a prăbușit în Franța.

‘Nu știm încă ce s-a întâmplat cu zborul 4U 9525’, a scris Carsten Spohr pe contul companiei. ‘Transmit compasiunea cea mai profundă pentru familiile și prietenii pasagerilor și ai echipajului (…) Dacă temerile noastre se adeveresc, este o zi neagră pentru Lufthansa’, a adăugat el, precizând că speră să se găsească totuși supraviețuitori.

(Știre inițială) Avionul aparţine companiei germane Germanwings.Potrivit postului France TV, avionul decolase de la Barcelona (Spania) şi se deplasa către Dusseldorf (Germania). Aparatul de zbor, care avea la bord 142 de pasageri şi şase membri ai echipajului, s-a prăbuşit în apropierea localităţii Prads-Haute-Bléone (Alpes-de-Haute-Provence).

Două elicoptere ale jandarmeriei franceze au fost trimise în zona în care s-a prăbuşit avionul.

Presedintele Frantei Francois Hollande a confirmat marti tragedia aviatica din sudul Frantei si a precizat ca date fiind conditiile accidentului este foarte posibil sa nu existe supravietuitori.

"Un avion s-a prabusit in zona Bracelonnette. Acest avion lega Barcelona de Dusseldorf si avea 148 de personae erau la bord, dintre care 6 mambri ai echipajului. Conditiile accidentului ne fac sa credem ca nu vor exista supravietuitori. Vreau sa transmit familiilor victimelor toata solidaritatea nostra, chiar daca identitatea victimelor nu este inca cunoscuta. O celula de criza a fost constitutita si vom dispune de toate informatiile in cateva minute. Voi avea un dialog si cu cancelarul german Angela Merkel si cu regele Spaniei care efectueaza azi o vizita in Franta. Vom cunoaste toate cauzele care au dus la aceasta tragedie si le vom aduce la cunostiinta. Accidentul s-a produs intr-o zona destul de inacesibila si sper ca nu au existat si ale consecinte", a spus Francois Hollande.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *