Actualitate

Un copil de 10 luni din Leova a fost internat de urgență la spital după ce a înghițit o baterie

Pentru că micuţul este alimentat prin sondă, ar putea să intervină o îngustare în regiunea esofagului, care va putea fi tratată doar prin intervenţie chirurgicală.

Şefa Secţiei chirurgie pediatrică de la Institutul Mamei şi Copilului, Eva Gudumac, a declarat că este alarmant faptul că părinţii îşi lasă copiii fără supraveghere. În cazul de faţă, copilul a fost lăsat în compania fratelui mai mare, în vârstă de 5 ani, părinţii fiind în altă cameră. Bateria ingerată a putut fi extrasă, dar i-a cauzat copilului o necrozare a ţesutului esofagului. Din această cauză, nu poate mânca şi este hrănit prin sondă.

"Părinţii trebuie să fie foarte atenţi la astfel de obiecte, care sunt foarte periculoase. Bateriile conţin un acid care perforează ţesuturile", a spus
medicul. Eva Gudumac atenţionează părinţii că toate obiectele mici, cum ar fi bănuţi, capace mici, bucăţi de măr, seminţe, sunt periculoase pentru copiii mici. În pofida intervenţiilor chirurgicale complicate şi perioadelor îndelungate de tratament, de înlăturare a efectelor negative cauzate de aspirarea corpilor străini, unii dintre copii nu se refac complet niciodată. Sunt cazuri soldate şi cu deces.

Cea mai importantă acţiune de prevenire a unor cazuri tragice de aspirare a corpilor străini este să se strângă din casă obiectele mici şi să se ascundă în dulapuri, unde copilul nu poate ajunge. Conform datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, anul trecut 2427 de copii cu vârsta între 0-5 ani au fost traumatizaţi în condiţii casnice în Republica Moldova, 51 dintre aceştia au decedat.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *