Actualitate

Un copil se zbate între viaţă şi moarte la spital

Băieţelul a fost transportat de urgenţă de către Serviciul „Aviasan” din Străşeni la Spitalul clinic republican „Emilian Coţaga” din Chişinău.  

Şeful Secţiei Arsuri, Gheorghe Vicol, a declarat că este pentru a doua oară când acelaşi copil ajunge la spital cu arsuri. El a mai fost internat acum cinci luni, informează IPN

Potrivit medicului, mama copilului a înfierbântat apa pentru a-i face baie şi a turnat-o în cadă. În momentul în care a ieşit pentru puţin timp din cameră, băieţelul, lăsat fără supraveghere, a căzut în cadă, opărindu-şi picioarele, palmele, abdomenul şi faţa. Băieţelul este acum la reanimare, iar medicii sunt rezervaţi privind şansele de supravieţuire ale acestuia.

Gheorghe Vicol susţine că, acum cinci luni, când micuţul a mai ajuns la spital, părinţii au fost atenţionaţi despre pericolele accidentărilor casnice şi ce trebuie de făcut pentru a le evita, dar, din păcate, situaţia s-a repetat. Medicul a declarat că sunt frecvente cazurile când copii ajung de mai multe ori la spital cu aceleaşi probleme. Aceasta nu s-ar întâmpla dacă părinţii ar fi mai prudenţi.

Părinţii sunt atenţionaţi să nu lase niciun vas cu apă clocotită la podea, în camera unde este copilul sau în alt loc unde acesta îl poate ajunge şi îl poate răsturna peste el. În momentul în care sună cineva la uşă, sună telefonul sau dacă îi cheamă cineva urgent, părinţii trebuie să-şi ia cu ei şi copilul. Casa este un loc cu pericole de accidentare, de aceea copiii mici trebuie supravegheaţi neîntrerupt.

Potrivit şefei Centrului Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), Daniela Sâmboteanu, în Codul Penal există un articol care se referă la punerea în primejdie a copiilor, însă sunt foarte puţine cazurile de condamnare în baza acestuia. Daniela Sâmboteanu crede că informarea părinţilor este aspectul pe care trebuie să se insiste. Lipsirea de drepturile părinteşti nu este întotdeauna o soluţie. „Trebuie să existe o şcoală a părinţilor, să existe programe şi treninguri pentru părinţi în care să se vorbească despre accidentările casnice şi consecinţele acestora”, a spus expertul.

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, accidentele produse în condiţii casnice pun în pericol zilnic viaţa a 8 copii cu vârsta de până la cinci ani. Potrivit unui studiu al Proiectul REPEMOL – Regionalizarea serviciilor medicale pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă, numai 66% dintre părinţi conştientizează riscul de accidentare a copiilor în casă.

TIMPUL.MD via IPN


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *