Social

UN DOCTOR PENTRU TINE: La Cimișeni, „renghenul” se face fumând

 Dis-de-dimineață locuitorii satului Cimișeni, r-nul Criuleni, stau în rând pentru a-și verifica plămânii. Oamenii nici nu știu că investigațiile echipei mobile radiologice, sosită de la Chișinău, fac parte din campania „Un doctor pentru tine”, inițiată de Guvern. Ce-i drept, pe ei nici nu-i interesează a cui a fost ideea, atâta timp cât „aparatul este gratuit”.

Prin intermediul unei radiografii pulmonare, pot fi depistate multiple afecțiuni, inclusiv tuberculoza și cancerul la plămâni. Chiar dacă se știe că fumatul crește riscul apariției acestor boli, în mod ironic, mai mulți bărbați care așteaptă să intre în cabinetul radiologic mobil fumează. La întrebările noastre, ei spun că astfel așteptarea e mai ușoară. Iar după ce se încheie examenul medical, aceștia se relaxează în voie cu o altă țigară.

„Țac și gata!”

Echipa medicală ajunge la Cimișeni în primele ore ale dimineții. Sătenii se așază cuminți în rând. „Cine-i ultimul?”, este întrebarea cea mai importantă. Se adună mai mulți bătrâni. Pesemne că tinerii nu-și fac griji pentru sănătatea lor, deși studiile arată că, în cazul bărbaților, cancerul bronhopulmonar este cel mai frecvent. În lume, această boală reprezintă prima cauză de deces de natură oncologică a sexului masculin şi a doua – la femei, după cancerul de sân.
„Înainte nu era așa!”, conchide Elena, poștărița satului, în vârstă de 47 de ani. „Ei, hai ș-om grăi!”, o susține badea Simion a lui Moș Gheorghe. Așa se prezintă bărbatul de 63 de ani, care tocmai a ieșit din cabinetul doctorului. Îi povestește poștăriței cum a decurs investigația. „Ai intrat, te-ai dezbrăcat, ai pus cămașa în cui, pe urmă țac și gata! Te-ai îmbrăcat și ești liber!”, explică badea Simion. Elena se interesează de rezultatele investigației. „Nu mi-au zis nimic, nici de bine, nici de rău. Dacă m-or găsi bolnav, or veni și m-or lua de acasă. Mai ales că n-avem când să ne jeluim. Este de lucru la țară…”, adaugă bărbatul.

Elena vindecă oamenii cu leacuri pentru cai

Sătenii revin la discuția despre cum era înainte. „Acum copiii au cancer. De unde se ia boala aceasta în organismul lor? Tineretul moare repede în zilele noastre, iar bătrânii o duc mai mult… Nu-i ceea ce a fost. Totu-i de la radiație, de la timp…”, crede poștărița. „Când eram mititică și mai răceam, mâca îmi punea pe piept curechi cu miere și totul era bine. Acum mai dau prin răzătoare un cartof, îl stropesc cu troinoi, îl pun la gât și tot ajută la glande. Nu mai trebuie de umblat cu pastile”, ne sfătuiește Elena. Poștărița ne divulgă unul din secretele sale împotriva durerilor, care, deși pare dubios, „dă roade 100%”, ne asigură ea. „Cumpăr din farmacia veterinară un fel de gel pentru cai. Ajută la toate celea. Calu-i tot ca omul, la urma urmei… Pe mulți i-am pus pe picioare cu leacul acesta!”, exclamă Elena, plină de siguranță.

Sătenii nu scapă din vedere nici epidemia de rujeolă din R. Moldova. „Mă mir că au apărut iar cazuri de cori (rujeolă – n.r.). De ani de zile n-am mai auzit de boala asta”, precizează badea Simion. Între timp, rândul se face mai mic. Oamenii sunt disciplinați și ascultă indicațiile doctorului care îi strunește: „Dezbrăcați-vă, puneți haina în cui. Data, anul nașterii?”. Nu reușim să discutăm cu medicul, pentru că pacienții nu-i lasă nicio clipă de răgaz. Imagistul ne suflă totuși că, la Cimișeni, deocamdată, situația se prezintă mai bine decât în alte localități.

Polița-i bună de pus pe poliță

Una peste alta, locuitorii din Cimișeni se bucură că au ocazia să-și verifice starea de sănătate chiar acasă la ei. „E mult mai comod așa. Noi nu avem transport către raion. Ca să mergem la Criuleni, trebuie să ajungem întâi la Chișinău”, explică Valentina Nistrean. Femeia spune că a auzit despre vizita echipei radiologice pulmonare, urmărind un anunț la televizor. „N-am făcut radiografia de vreo câțiva ani. Vreau să trec aparatul din curiozitate. Mi-ar prinde bine să vină și un endocrinolog”, menționează ea. Valentina precizează că nu cunoaște detalii despre campania „Un doctor pentru tine”, inițiată de premierul Pavel Filip. „Am auzit că Plahotniuc cu „Edelweiss”-ul au trimis medicii… Las’ să facă ceva pentru oameni”, sare cu răspunsul poștărița satului. „Bine că au venit medicii la noi, că e scump să ne ducem la ei. Trebuie să scoți bani din buzunar, căci altfel nu se mai uită nimeni la tine. Iar polița de asigurare e bună să o pui pe poliță”, punctează Elena.

„Fumez tare-tare mult”

După ce iese din cabinetul medical pe patru roți, Maria Preatca se plânge că artrita reumatoidă, cu care a fost diagnosticată, o supără rău. „E foarte bine să vină așa mașini. Cred că doctoreasa noastră i-o fi chemat. Îmi doresc să vină și un reumatolog”, suspină ea. La depărtare de doi pași, doi fumători schimbă impresii. Unul dintre ei mărturisește că fumează de prin anii ’90 și că nu-l supără nimic. Însă medicii avertizează că una dintre cele mai grave maladii pulmonare, care e cancerul, nu prezintă simptome în faza incipientă. Această caracteristică face ca boala să se agraveze. Tusea, dispneea, slăbiciunile, durerile în torace sau sângele prezent în spută apar doar în stadiile III-IV, când vindecarea este mult mai dificilă ori imposibilă, afirmă medicii.

În timp ce-și așteaptă rândul, Nicolae Danu recunoaște că este un fumător înrăit. „Eu fumez tare-tare mult de vreo 15 ani. E o deprindere într-aiurea. Nici nu știu de ce fumez… Lucrez paznic și când sunt la serviciu, nu prea am cu ce mă ocupa…”, spune cu franchețe bărbatul, care afișează un zâmbet îngălbenit.

Moldovenii ignoră recomandările medicilor

Campania „Un doctor pentru tine” a fost lansată de Guvern la începutul lunii august 2018. Nicolae Nalivaico, șeful Serviciului Diagnostic din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, spune că oamenii, care prezintă semne ale unor afecțiuni pulmonare, vor beneficia în continuare de mai multe examene medicale pentru stabilirea unui diagnostic. „Am transmis medicilor de familie informația despre persoanele la care am găsit semne sugestive de patologii. Aceștia, alături de colegii din cadrul spitalelor raionale, examinează deja cazurile. Institutul de Ftiziopneumologie, dar și Institutul Oncologic se implică pentru a confirma patologiile depistate”, explică Nalivaico.

„Datorită acestei campanii, apropiem medicina de sat, iar la final sperăm să avem niște concluzii nu doar în aspect medico-biologic, dar și medico-social. Ne dorim să identificăm corectitudinea stabilirii grupelor de risc, să vedem care sunt tendințele și ce patologii predomină în unele localități. Până la urmă, deplasările noastre în teritoriu reprezintă un sondaj foarte bun, pe care îl facem pentru a înțelege care este nivelul sănătății populației din R. Moldova”, adaugă doctorul.

Nalivaico afirmă că fumatul este într-adevăr un factor periculos, care crește riscul apariției afecțiunilor plămânilor. „Cu cât mai repede se renunță la fumat, cu atât sunt mai mici șansele de îmbolnăvire de cancer pulmonar și nu se creează premize pentru declanșarea altor afecțiuni. Din păcate, oamenii neglijează recomandările medicilor. Se fumează în locuri unde sunt și copii, și adolescenți… Avem mult de lucru la educația sanitară a cetățenilor noștri”, conchide specialistul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *