Un general în retragere spune că liniile defensive ale rușilor sunt cele mai mortale din ultimii 80 de ani
Generalul australian în retragere Mick Ryan afirmă că străpungerea liniilor defensive construite de ruși în sudul Ucrainei reprezintă o provocare uriașă pentru orice forță aflată în ofensivă, relatează Insider și Hotnews.
Ryan, unul dintre cei mai cunoscuți analiști militari ai războiului din Ucraina, a declarat într-un interviu acordat ziarului The Economist că liniile rusești „sunt mult mai complexe și mortale decât cele cu care s-au confruntat orice forțe armate în ultimii aproape 80 de ani”.
Acesta afirmă de asemenea că liniile cu o adâncime de zeci de kilometri în unele locuri au fost gândite pentru a încetini chiar și cele mai complexe asalturi cu arme combinate și să separe unitățile aflate în ofensivă de susținerea lor logistică.
Construirea acestor linii care practic au consfințit faptul că armata rusă va trece în defensivă a fost ordonată anul trecut de generalul Serghei Surovikin, care între timp a căzut în dizgrație după rebeliunea mercenarilor Wagner, Kremlinul părând să creadă că acesta a fost un susținător al complotiștilor.
Generalul Mick Ryan descrie drept „incredibil de greu” ceea ce încearcă să facă ucrainenii pe frontul din sudul țării, în regiunea Zaporojie: să spargă frontul pentru a avansa către orașele Melitopol și Berdeansk cu scopul de a separa în două forțele rusești și tăia podul terestru al rușilor către Crimeea.
Forțele ucrainene se confruntă cu o combinație letală de elemente: milioane de mine, drone de supraveghere care pot transmite pozițiile lor către artileriștii ruși, drone kamikaze care pot avaria vehiculele de luptă primite din Occident, sisteme de război electronic care dezactivează dronele ucrainene, toate acestea oferind susținere apărătorilor ruși din tranșeele și pozițiile fortificate construite aici.
Oficialii ucraineni spun că rușii și-au întărit liniile defensive în timp ce Kievul a așteptat armele promise de Occident
O altă problemă ține și de faptul că inclusiv atunci când ucrainenii reușesc să își croiască o cale prin câmpurile de mine, aviația și artileria rusă reușesc să disperseze noi mine în spatele lor, tăind practic unitățile din avangardă de întăririle care le-ar putea ajuta să își consolideze pozițiile.
Generalul Ryan spune că depășirea unor astfel de obstacole necesită capacități de a desfășura atacuri de arme combinate de cea mai înaltă complexitate.
Michael Kofman, un analist militar care a vizitat frontul la începutul lunii iulie, spune că ucrainenii nu au arătat deocamdată acest lucru. El subliniază de asemenea că tehnologia necesară pentru a penetra astfel de linii defensive nu a evoluat foarte mult în ultimii 30 de ani și că și cele mai bine instruite armate ale NATO ar avea probleme în a le străpunge, chiar și dacă se bucură de superioritate aeriană.
Liderii militari și politici din Ucraina spun că au vrut să își lanseze mai devreme ofensiva de primăvară care în cele din urmă a devenit una de vară, dar că au fost nevoiți să aștepte sosirea armamentului modern promis de partenerii din Occident, ceea ce le-a dat rușilor timp să se pregătească.
David Bramlette, un fost ranger al armatei americane care a luptat în Afganistan, Irak și Ucraina, a declarat la începutul lunii trecute pentru The Daily Beast că luptele din Ucraina sunt de departe cele mai intense la care a participat.
„Cea mai proastă zi în Afganistan și Irak ar fi o zi grozavă în Ucraina”, a subliniat el.