Un medic pediatru îi răspunde unei mame care sterilizează excesiv lucrurile copilului
Astfel, totul a început de la întrebarea unei femei de 24 de ani care spune că are un băiețel de 8,5 luni. Mama recunoaște că e primul său copil și se îngrijorează mult pentru sănătatea sa asigurându-i o curățenie ideală acasă. Însă, spune ea, părinții soțului locuiesc la țară, au WC în curte, au 3 pisici, și nu păstrează curățenia în casă. Femeia se arată îngrijorată de faptul că socrii săi pot intra uneori încălțați în casă, că părul de pisică poate fi văzut peste tot, iar atunci când ei vin de afară pot începe să se joace cu nepotul fără să se spele pe mâini. În context, tânăra mămică a dorit să afle de la medicul pediatru dacă îngrijorările sale sunt întemeiate sau mai bine să le dea pace socrilor și să nu strice relațiile cu ei din cauza că ea are fobia microbilor.
Evghenii Komarovskii a subliniat că mama își creează singură probleme și nu trebuie să sterilizeze totul în jurul copilului, iar pe socri să-i lase în pace. Medicul a menționat că de la părul de pisică și de la mâinile murdare de țărână ale bunicilor copilul nu va avea de suferit.
Potrivit lui, cele mai grave surse de bacterii patogene și virusuri sunt apa murdară și mâncarea gătită necorespunzător, dar și apropierea prin sărutări de persoane străine contaminate cu virusuri. Astfel, medicul îi recomandă mamei să aibă grijă ce apă bea copilul și cum gătește corect mâncarea lui, și să nu le permită oamenilor străini, dar anume străinilor, să-l sărute.
Iar bunicii și părinții e chiar indicat să-l sărute pe copil deoarece anume în familie are loc schimbul de bacterii care întăresc imunitatea micuților. Totodată, medicul atenționează că în mare parte copiii cărora părinți le asigură un mediu steril se îmbolnăvesc cel mai des, iar cei care umblă mai des murdari și flămânzi au imunitatea mai bună.
Sursa: odoras.md