Un Moş Crăciun de la Chişinău câştigă circa 10 mii de lei pe sezon
Astăzi lumea crede tot mai puţin în miracole şi poveşti, inclusiv despre Moş Crăciun şi Albă-ca-Zăpada. Totuşi, cine azi e Moş Crăciun, câţi ani are, unde a studiat..? Am sunat în… Laponia, unde am găsit un Moş Crăciun care a fost de acord să răspundă curiozităţilor noastre.
A fost odată ca niciodată un Moş Crăciun, pe care, în afara sărbătorilor de iarnă, lumea îl cunoaşte ca Oleg. Moşul a venit în ospeţie la redacţia TIMPULUI împreună cu Alina Zugravu – Fulguţa. Ei ne-au vorbit despre feeria sărbătorilor de iarnă văzută cu ochii lor…
Moş Crăciun pentru două săptămâni
Moş Crăciun al nostru a absolvit Colegiul de Arte din Soroca, Facultatea de Regie Teatru la Academia de Teatru, Muzică şi Arte Plastice, şi… încă vreo două facultăţi. „M-am întors la prima mea dragoste – teatrul, fiind invitat de foşti colegi. Am muncit în această echipă vreo cinci ani în urmă, apoi am plecat, găsindu-mi o altă ocupaţie, dar revin la colegii mei, cu care alcătuim o ceată de Moşi Crăciuni în timpul sărbătorilor de iarnă”, ne spune Oleg.
Actriţă este şi mâna sa dreaptă – Fulguţa. Au fost colegi în primul an de facultate. „Am lucrat împreună la Teatrul „Luceafărul”, la Teatrul „Guguţă”, am prezentat „Povestea de seară” la televiziunea publică. Acum, joc la Teatrul „Gâgâlici” şi am plăcuta ocazie să fiu alături de fostul meu coleg, care deseori îşi aminteşte de noi. De vreo cinci ani, o fac pe Fulguţa în fiecare iarnă”, ne-a mărturisit Alina Zugravu.
Invitaţi noştri „de peste mări şi ţări” ne-au mai spus că povestea începe în fiecare an pe 19 decembrie şi durează până pe 29-30 decembrie. S-a întâmplat ca eroii poveştii noastre să întâlnească Noul An tot la muncă. „Sărbătorile de iarnă încep odată cu iluminarea bradului în centrul capitalei. În acest an, am dat start matineelor pe 17 decembrie. Vom avea mult de lucru mai aproape de Crăciun şi de Revelion. De obicei, graficul nu este stabil: avem câte patru-şase matinee şi spectacole pe zi”, ne spune Fulguţa.
Copiii vor laptopuri, telefoane şi… să le vină părinţii acasă
Copiii moldovenilor de azi îşi doresc laptopuri, Iphone-uri şi tehnică sofisticată. „Părinţii vor ca anume Moş Crăciun să le înmâneze cadoul copiilor. Pentru că, de la Moşul, chiar şi bomboanele împachetate sunt primite cu o plăcere mult mai deosebită”, a afirmat Oleg. „Avem un grafic încărcat şi nu reuşim să ascultăm dorinţele copiilor în timpul matineelor. De obicei, prelungim spectacolele cu împărţirea cadourilor. Alteori, le spunem copiilor că darurile sunt în clasă sau le vor fi înmânate de profesori. Unii copii ne scriu şi scrisorele cu dorinţele lor. Tuturor le promit că le iau dorinţele în sac şi le voi îndeplini numaidecât”, a spus Moşul. „Adevărul e că toţi copilaşii mai cred în Moş Crăciun. Le inspir încredere chiar şi copiilor din clasele a şasea sau a şaptea. Oricum, tehnologiile avansate le-au furat picilor emoţiile şi sentimentul neliniştii din perioada sărbătorilor. Ei par fericiţi atunci când văd că Moş Crăciun dansează rock’n’roll cu ei şi nu-l doare spatele. Am doi copii, de şase şi 11 ani, care şi ei cred în Moş Crăciun, dar nu numai o dată mi-au zis. „Tată, numai să nu fii iarăşi tu Moş Crăciun. Vrem unul adevărat…”, povesteşte Oleg.
„Anul trecut, am auzit o dorinţă strigătoare la cer, care mi-a tăiat graiul”, îşi aminteşte Alina. „Moşule, vreau să vină părinţii acasă din Italia!”. Mi-au dat lacrimile. Am auzit-o nu doar de la un copil, ci de la mai mulţi. Toţi au început să strige: „Nu vrem nimic, decât să vină mama şi tata acasă!”.
„Laponezii” noştri au vorbit şi despre comenzile particulare, care, de obicei, le au începând cu 30 decembrie. „Comenzile particulare sunt mai simple, costă mai mult şi cer o durată mai lungă. Asculţi poeziile copiilor, le dăruieşti cadourile şi, dacă mai sunt oaspeţi, îi asculţi pe toţi, îi pupi pe obrăjori, dansezi cu ei, după care mergi la altă casă. Cam atât…”, spune Oleg. „Uneori, avem atâtea solicitări, încât trebuie să lucrăm toată noaptea. Cu cât e mai aproape de miezul nopţii, cu atât preţurile sunt mai mari”, a menţionat Moş Crăciun.
A fi Moş Crăciun e o afacere profitabilă
Plăţile pentru aceste servicii sunt mizerabile, spun actorii. Salariul primit de un Moş şi o Fulguţă porneşte de la 150 de lei pentru un spectacol. Pentru un matineu, teatrul ia 1500-2000 de lei. Dacă sunt chemaţi în locuinţe particulare, suma porneşte de la 500 lei, în funcţie de timpul petrecut cu copilul, dar şi de serviciile acordate. „În perioada sărbătorilor îmi rezolv nişte probleme financiare. Demult nu mai fac teatru, dar accept să fiu Moş Crăciun pentru o lună deoarece este o afacere profitabilă”, ne mărturiseşte Oleg. Un Moş Crăciun se alege în perioada de iarnă cu 5-10 mii de lei. În acelaşi timp, există sute de alţi concurenţi care au pus ochiul pe afacere. „În munca noastră important e să fii cât mai original şi atunci vei fi căutat. Dar niciodată nu ne-am întâlnit doi Moşi Crăciuni la aceeaşi uşă şi să ne batem pentru a intra numai unul…”, glumeşte Oleg.
Examinând site-urile de anunţuri din R. Moldova, am observat că Moşi Crăciunii oferă servicii foarte variate: pot să apară pe fereastră, ca alpiniştii, dar şi să prezinte spectacole întregi pentru unul sau doi copii.
Moşul nostru ne-a asigurat că toţi vom trăi fericiţi în 2012, că soarele va răsări în continuare, iar luna îi va lumina pe îndrăgostiţi. El le-a urat tuturor cititorilor noştri sărbători fericite. După ce i-am mulţumit, i-am aburcat sacul în spate, el plecând la alte case, iar eu am urcat pe-o roată şi v-am spus povestea toată…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!