Comentariu

Un preşedinte ales de AIE şi pentru AIE va arunca în aer R. Moldova

Pentru a sublinia încă o dată dispreţul total pe care ei îl poartă societăţi, electoratului, ţării pe care pretind că o conduc, aceştia, înainte de minivacanţa pe care şi-au organizat-o cu prilejul lui Opt Martie au aruncat subtil pe piaţă câteva nume de candidaţi la preşedinţie… Ideea lor a fost aceasta: lasă proştii să discute, fiindcă numele adevăratului candidat îl vom anunţa luni, 12 martie. Dacă îl vom anunţa…

Fiindcă, e foarte probabil, el încă nu există. Nu e pentru prima dată când liderii AIE ne mint. Antologică va rămânea acea lună de „negocieri intense”, când liderii Alianţei au discutat despre „principii şi valori”, ca în final să se afle ce au „negociat” ei. Cel mai „optimist” a fost liderul PLDM Filat care a declarat ferm că „pe 16 martie vom alege preşedintele”… Omul acesta de atâtea ori a minţit opinia publică, încât chiar nici nu mai poate fi luat în serios. Acelaşi Filat, pe cât se anunţa de „ferm” acum câteva zile vizavi de candidatura V. Bacalu, pe atât de uşor se pare că renunţat la ea şi a lăsat să se înţeleagă că e vorba deja despre altă candidatură. Astfel, două nume noi au fost vehiculate în aceste zile: Nicolae Timofti şi Lilia Snegureac. Judecând după reacţiile apărute deja în presă şi pe unele bloguri putem conchide fără riscul de a greşi că nu una dintre acestea este candidatura care va fi anunţată luni, …dacă va fi anunţată. Fiindcă s-ar putea ca scenariul adevărat acesta să fie – să nu fie înregistrată nici o candidatură, ca să se mai tragă din timp, până la alt anotimp…

…Am zis la început că parcurgem o nouă fază de idioţie politică, fiindcă altfel nu poate fi numită situaţia în care s-a pomenit R. Moldova. Luni este ultima zi când mai pot fi propuse spre înregistrare candidaturile, iar azi nu e înregistrată încă niciuna, iar liderii AIE au dispărut în vacanţă şi din dulcele şi bine securizatul lor anonimat, cu gura plină de caviar, felicită femeile şi le promit un cadou de preţ în forma unui… preşedinte. Trompetele lor politice şi mediatice, rămase la datorie, au grijă să menţină opinia publică în suspans. La o emisiune TV, deputatul PLDM, Ioniţă, declara cu tupeu de gardian supărat: până luni acest subiect este închis! Văleleu, măiculiţă, dar cine te-a mandatat, frumosule, să închizi gura la câteva milioane de moldoveni care ar dori să afli ce „cadou” le pregătesc cei trei crai din fruntea Alianţei? De unde aceste reflexe bolşevice? De ce se face mare taină din numele viitorului preşedinte? Am mai spus-o şi cu alt prilej: din clipa când candidatul la preşedinţie a dat consimţământul să candideze, el devine persoană publică şi e o tâmpenia curată grija liderilor AIE de a-i proteja „bunul nume” de „agresiunea presei” şi a opiniei publice. Dar cine „plăteşte” dacă se dovedeşte acest candidat n-are un nume chiar atât de… bun şi el se va înhăita la fapte… patriotice cu liderii AIE?

În fine, e clar că astăzi AIE nu are cele 61 de voturi necesare pentru alegerea preşedintelui. Şi nu le va avea nici luni, nici vineri, 16 martie, iar preşedintele nu va fi ales. De ce s-a ajuns la situaţia aceasta? E o întrebare la care cineva va trebui, totuşi, să răspundă cândva, dacă nu penal, măcar politic şi electoral. (Cred că e o datorie a presei noastră să rebobineze istoria AIE de la constituire până în prezent, să investigheze atent şi onest aceşti doi ani şi jumătate de guvernare post-Voronin pentru a stabili gradul de vinovăţie politică al fiecărui lider implicat în viaţa politică în aceşti ani).

Actualul parlament, după doi ani şi jumătate de marasm politic, are cea mai proastă imagine posibilă în ochii societăţii, credibilitatea lui a căzut la cota zero – iată de ce, un preşedinte ales de acest parlament va fi şi el lipsit total de credibilitate, autoritate şi legitimitate. Un parlament nociv va naşte un preşedinte nociv. O Alianţă coruptă va naşte un preşedinte corupt. Dacă societatea noastră ar avea pârghii de control asupra Alianţei, nu ar trebui să-i permită actualului parlament, chiar dacă acesta ar dori, să-şi aleagă preşedintele pentru că acesta nu va fi un preşedinte al R. Moldova, ci al unuia din liderii Alianţei.

Deşi se pare că altă soluţie nu mai există, nici noi nu agreăm ideea alegerilor anticipate şi vrem să fie ales preşedintele, dar cu precizarea: dorim un preşedinte pentru ţară şi pentru cetăţenii ei, dar nu numai pentru cei trei lideri ai Alianţei. Un asemenea preşedinte ar fi o bombă care în scurt timp va arunca în aer R. Moldova…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *