Actualitate

Un tânăr din Moldova a inventat „motorul veșnic”

După ce a câștigat concursul de inventică pentru elevi cu un dispozitiv care împiedică producerea accidentelor rutiere, tânărul susține că a inventat „motorul veșnic”, iar în câteva luni speră să încheie un alt proiect la care lucrează împreună cu doi colegi – un automobil care să meargă cu apă.

Deși este pasionat de electronică și telecomunicații și are mai multe invenții la activ, Gheorghe Cibotari din Scoreni, Strășeni, este student la biologie. Totuși, spune că nu renunță la prima sa dragoste, iar de curând a finisat unul dintre proiectele la care a lucrat – un motor care poate genera de câteva zeci de ori mai multă energie decât consumă.

Vrea să scape de facturile la curent

„Cel mai mare vis era să inventez „motorul veșnic”, ceea ce mi-a reușit. Eu l-am prezentat mai multor persoane care lucrează în domeniu și ei nu au putut explica cum e posibil așa ceva, luând în considerare că în orice sistem electric sunt pierderi de energie. Fizica nu poate explica de ce acest motor alimentat cu tensiune de 12 volți și un amper generează 24 de amperi”, explică entuziasmat autorul proiectului.

Tânărul vrea să utilizeze dispozitivul inventat pentru a asigura necesarul de energie pentru casă. „Să admitem că la acest motor pe care l-am creat, în loc de o bobină, punem zece, atunci consumul de energie va rămâne 12 volți și un amper, însă energia generată va fi mult mai mare. Acum obțin 24 de amperi, dar dacă pun zece bobine – obținem 240 amperi. La legarea în paralel, rezistența scade de zece ori și curentul se mărește de zece ori. Chiar și cu pierderile de energie, tot obținem circa 2000 de amperi”, susține Gheorghe Cibotari. Pentru a realiza acest proiect, tânărul are nevoie de 3 mii de euro. După calculele lui, investiția ar urma să și-o restituie în 10 ani.

Mașina care merge cu apă

Mai mult, recent s-a implicat într-un alt proiect futurist. Împreună cu Gheorghe și Ion Pauliuc, doi frați gemeni din Lozova, pasionați de mecanică, lucrează la proiectul unui automobil care să meargă sută la sută cu apă. „Primele rezultate sunt foarte bune, peste așteptări. Preconizăm că în cinci luni vom realiza proiectul respectiv. Noi vrem să-l patentăm și apoi, treptat, să-l lansăm la scară industrială. Dacă vom reuși să facem acest proiect, va fi mașina mileniului III”, povestește visător tânărul inventator.

Gheorghe spune că va utiliza „motorul veșnic” la noul proiect la care lucrează. „Cu ajutorul lui vom descompune apa în hidrogen și oxigen. Iar hidrogenul poate fi utilizat în loc de combustibil la mașină. Doar că trebuie să vedem cum reglăm cantitatea de hidrogen care este furnizată motorului”, susține tânărul.

După doi ani…

Prima invenție a lui Gheorghe Cibotari a fost o plită electrică, temperatura căreia putea fi reglată bătând din palme. Pentru acest proiect a fost recompensat cu premiul III la concursul „Cel mai bun elev inovator” organizat de Agentia pentru Inovare si Transfer Tehnologic a Academiei de Științe a Moldovei. Ulterior a realizat un sistem de monitorizare pe care l-a instalat în livadă și este anunțat pe telefon atunci când intră cineva pe teren. Iar în 2012 a elaborat un sistem care previne accidentele rutiere și cu care a obținut premiul mare la concursul de inventică. „E vorba de un dispozitiv cu senzori care reacţionează la obstacole, oameni, maşini, copaci şi la o anumită viteză, de exemplu, 90 km/oră. Atunci când apare un obstacol sau când este depăşită limita de viteză, dispozitivul declanşează pedala de frânare şi opreşte maşina automat”, declara Gicu acum doi ani cu speranța că invenția lui va fi produsă la scară largă, iar aceasta va contribui la scăderea numărului de accidente şi la salvarea a sute de vieţi.

Întrebat fiind dacă și-a brevetat invențiile sale, tânărul răspunde dezamăgit: „Eu am încercat să obțin brevet pentru anumite invenții de-ale mele, dar am fost refuzat. Mi s-a spus că n-am completat corect cererea. Dar eu cred că am greșit, pentru că am prezentat schema detaliată cum am făcut sistemul dat. Pur și simplu în Moldova nu se prea respectă dreptul la proprietatea intelectuală. Dacă cineva are o idee bună, când dezvăluie secretul cum a făcut, ideea lui este furată. O să încerc să-mi înregistrez motorul, dar de data asta secretul lui îl voi ține pentru mine și voi descrie doar principiile de funcționare”, conchide Gheorghe.

Gheorghe Cibotari a participat patru ani consecutiv la concursul republican „Cel mai bun elev inovator”, unde în 2012 a obținut marele premiu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *