Unele instituții nu doresc DIGITALIZAREA, pentru că obțin bani grei din vânzarea certificatelor
Oficialul regretă acest fapt, și spune că majoritatea instituţiilor îşi au bazele de date în format electronic și acestea trebuie organizate astfel ca să avem accesul de la o instituţie la alta.
„Şi aici este foarte importantă deschiderea instituţiilor statului în acest sens. Care sunt închise. Şi este un lucru absolut logic. Să nu dau numele unei instituţii sau alta, dacă instituţia astăzi obţine bani grei din vânzarea certificatelor, cam de ce această instituţie ar trebui să fie deschisă şi să ofere accesul la unele date gratis? În viziunea mea, pentru a-i face mai înţelegători pe oamenii care lucrează în instituţii, în prima etapă, eu aş interzice vinderea informaţiei sau încasarea banilor pentru un certificat sau altul.
Ar fi primul pas catalizator ca instituţiile să dea accesul centrelor la datele pe care le ţin acolo. Pentru că, dacă eu oricum nu obţin bani din aceasta, de ce ar trebui să fac un lucru suplimentar? Eu îmi deschid datele să aveţi acces şi atunci am mai puţină bătaie de cap. Adică trebuie examinaţi minuţios toţi paşii pe care îi facem, dar unul dintre paşii importanţi acesta este – ca instituţiile să fie mai deschise ar trebui să anulăm încasarea banilor pentru eliberarea certificatelor. Şi cu atât mai mult că am vorbit despre acest paradox”, a declarat Pavel Filip.
În acest sens, ministrul vorbește și despre niște neînțelegeri între instituții, referitor la cine să ofere certificatele pentru semnătura electronică. „Eu sper să depăşim aceste lucruri, cât mai repede, pentru că această strategie urmează să fie implementată. Este una bună pentru Republica Moldova. Şi să nu uităm că suntem în epoca societăţii informaţionale şi cineva spunea că acuma a merge înseamnă că stai pe loc, dar dacă vrem să ne mişcăm înainte, cât de cât, trebuie să alergăm, ca să nu rămânem în urmă.
Pentru că astăzi, în Republica Moldova, cât de cât domeniul tehnologiei, informaţiei şi comunicaţiilor este dezvoltat, în raport cu alte domenii, avem chiar 9% din produsul intern brut. Dar, dacă ne vom mişca inert înainte, riscăm să rămânem în urmă şi în acest domeniu”, a subliniat Pavel Filip.
Șeful MTIC afirmă că îi pare rău că lucrurile nu se mişcă mai repede, pentru că au fost implicaţi în grupul de lucru şi CEC-ul, şi Ministerul de Finanţe, şi Ministerul Sănătăţii, şi Ministerul Justiţiei. Şi s-a găsit o formulă foarte bună: Ministerul Justiţiei s-a oferit să ofere gratis unele acte la Starea Civilă, Ministerul Sănătăţii şi-a luat angajamentul să ofere gratis certificatele de grupa sanguină, iar MTIC s-a oferit să preschimbe gratis paşapoartele de tip sovietic, în buletine de identitate.
Sursa: politik.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!