CSI / RusiaInternațional

Ungaria nu îl va aresta pe Putin dacă va intra pe teritoriul ungar, susține șeful de cabinet al premierului Orban

Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi, 23 martie, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, transmite Reuters și Agerpres.

Menționăm că Ungaria a semnat şi a ratificat Statutul de la Roma, document în baza căruia a fost înfiinţată Curtea Penală Internaţională (CPI), instanţa ce a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, acuzat de deportarea ilegală a mii de copii ucraineni.

CPI susţine că există motive rezonabile pentru a crede că Putin poartă o responsabilitate penală individuală în acest caz.

Fiind întrebat dacă Putin ar fi arestat în cazul în care acesta intră în Ungaria, Gergely Gulyas a declarat că Statutul de la Roma nu a fost promulgat în Ungaria. ”Ne putem referi la legislaţia ungară şi pe baza acesteia noi nu îl putem aresta pe preşedintele rus… întrucât statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria”, a explicat Gulyas.

De asemenea, acesta a precizat că guvernul ungar ”nu şi-a definitivat o poziţie” cu privire la mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin. ”Aceste decizii nu sunt cele mai fericite întrucât ele duc lucrurile către escaladare şi nu către pace, aceasta este opinia mea personală, subiectivă”, a adăugat demnitarul ungar.

Vă amintim că la 17 martie, Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele lui Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru deportarea a mii de minori ucraineni în Rusia.

Rusia nu este parte a Statutului de la Roma, ceea ce înseamnă că mandatele de arestare emise de CPI nu au forţă juridică pe teritoriul său. Totuşi, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea preşedintelui rus în oricare din cele 123 de state ce recunosc jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale, potrivit Reuters.

Rusia nu a negat că a luat mii de copii din Ucraina de la începutul a ceea ce ea numeşte o ”operaţiune militară specială”, dar susţine că scopul a fost de a-i proteja. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *