Politică

Unii DEPUTAȚI moldoveni optează pentru LICHIDAREA IMUNITĂȚII PARLAMENTARE

Aceasta după ce un proiect de iniţiativă privind modificarea Constituţiei cu referire la imunitate a intrat deja în procedura parlamentară. Iniţiativa a fost înaintată de către formaţiunile politice care formează Coaliţia Pro Europeană, scrie IPN. Parlamentarii s-au expus la subiectul imunităţii în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public Moldova 1.

Deputatul liberal-reformator, Ana Guţu, a remarcat că iniţiativa de a lichida imunitatea parlamentară a fost semnată de mai mulţi deputaţi din Coaliţia Pro Europeană. „În Moldova s-a interpretat abuziv noţiunea de imunitate şi ea s-a extins. În unele ţări din UE, care au experienţă parlamentară vastă, imunitatea a fost lichidată încă în secolul XIX. Voi vota această iniţiativă, eu am propus această modificare încă fiind în Partidul Liberal”, a spus parlamentarul.

Valeriu Ghileţchi, deputat din fracţiunea liberal-democraţilor, a menţionat că iniţiativa de modificare a Constituţiei privind lichidarea imunităţii parlamentare a fost propusă de Partidul Liberal Democrat încă în campania electorală anterioară. „Am semnat de 2 ori pentru această iniţiativă, în campanie simbolic, mai apoi în Parlament deja pentru iniţiativă. Acest proiect a fost înregistrat şi deja a intrat în procedură parlamentară”, a spus deputatul liberal-democrat. Deputatul crede că această iniţiativă este necesară şi că cei care au propus-o îşi asumă anumite riscuri. „Pentru ca parlamentarii să nu cadă în ispita de a abuza de imunitate, vom vota această iniţiativă”, a încheiat Valeriu Ghileţchi.

Deputatul neafiliat din grupul socialiştilor, Ion Ceban, a spus că nu are absolut nimic cu lipsirea deputaţilor de imunitate, dar dacă ar fi venit această iniţiativă din partea opoziţiei crede că nu ar fi nicio problemă. Socialistul consideră că ar putea fi o problemă că această iniţiativă a fost propusă de majoritatea parlamentară al cărei Guvern a fost demis pentru suspiciuni de corupţie şi nimeni nu a fost condamnat încă. Cu toate acestea deputatul spune că va susţine această iniţiativă.

Deputatul democrat, Sergiu Sârbu, afirmă că deputaţii nu trebuie să fie mai presus de lege. „Este imperativ necesar şi am venit cu această iniţiativă nu pentru a sancţiona opoziţia, deoarece aşa se speculează, ci pentru a-i egala pe toţi în faţa legii. Imunitatea nu înseamnă impunitate. Procuratura nu se implică în luptele politice, nu cred că după ridicarea imunităţii vor veni un şir de dosare. Dacă nu ai de ce să te temi, nu vei dori să te ascunzi în spatele imunităţii”, a accentuat parlamentarul.

Coaliţia Pro Europeană a înregistrat în Parlament un proiect de modificare a Constituţiei privind abolirea imunităţii absolute a deputaţilor la 1 noiembrie. Proiectul presupune modificarea articolului 70 – „Incompatibilităţi şi imunităţi”. Din titlu se va exclude cuvântul „imunităţi” şi totodată se va renunţa la aliniatul 3, care prevede că „deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”. Totodată, deputaţii propun ca în articolul 71 din Constituţie – „Independenţa opiniilor” să se adauge cuvântul „public” în sintagma: „deputatul să nu poată fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate (public) în exercitarea mandatului”. 

TIMPUL.MD via IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *