Media

Uniunea Europeana și birocrații de la Bruxelles ar putea sfârși ca regimul lui Nicolae Ceaușescu, scrie presa britanică

Atacuri teroriste, falimente politice și un aflux nemaiîntâlnit de imigranți extra comunitari au arătat impasul în care se află Uniunea Europeană, care în loc să protejeze cetățenii europeni, ea însăși a devenit „o amenințare” la adresa bătrânului continent, scrie The Telegraph, care compară un eventual eșec al construcției europene cu sfârșitul regimului Nicolae Ceaușescu.

În plus, față de crizele fierbinți de anul trecut – cu potențial real de o nouă escaladare, în contextul în care, de exemplu, Uniunea Europeană prognozează un nou aflux de până la trei milioane de imigranți extra comunitari în 2016 – Marea Britanie se pregătește să toarne un surplus de instabilitate în acest mix cu un referendum despre decizia dacă să părăsească UE sau nu. Odată considerată o perspectivă puțin probabilă, acum analiștii acordă o probabilitate de până 50 la sută șansei că alegătorii britanici, speriați de afluxul de imigranți, să „rupă” națiunea insulară de un continent asaltat de lupte existențiale, notează The Washington Post.

Dacă acest Brexit va avea loc, va marca, de asemenea, primul moment din istoria construcției europene în care o țară alege să se retragă din Uniunea Europeană, opus a ceea ce a fost considerat o extindere inexorabilă a blocului creditat cu aducerea păcii și stabilității pe pământurile sângeroase din punct de vedere istoric ale Europei. The Telegraph sugerează, în acest sens, „aroganța, îndărătnicia și vanitatea” care au caracterizat răspunsul oficialilor de la Bruxelles la solicitarea premierului britanic David Cameron de renegociere a relațiilor cu UE.
Înainte de organizarea referendumului britanic cu privire la statutul de membru UE, care trebuie desfășurat până la finele anului 2017, primul ministru britanic a solicitat doar un pachet modest de reforme. Cu toate acestea, liderii UE au refuzat neclintit orice modificare chiar și minoră în ceea ce privește drepturile imigranților de a pretinde ajutor social. Orice solicitare pentru o schimbare din mers este respinsă direct de Bruxelles, pentru că nimănui nu îi este permis să conteste această cursă către o „uniune tot mai strânsă”. În mentalitatea elitei conducătoare a Uniunii Europene, triumful final al superstatului federal este inevitabil, scrie The Telegraph.

Realitatea este însă că Uniunea Europeana se afundă în probleme structurale. Edificiul federalismului pare că se tot prăbușește, rupt de propriile sale contradicții ruinătoare și eșecuri spectaculoase. Uniunea Europene a promis să aducă pace și prosperitate, dar a alimentat numai datorii, disperare și dezintegrare, în special în țările periferice, numite ironic drept PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia și Spania). În acest context, 2016 ar putea reprezenta anul în care UE se va dezintegra, ceea ce va face ca referendumul britanic irelevant.

Economia bătrânului continent va juca, cu siguranță, un rol major în orice colaps, în pofida unui control fiscal tot mai mare și a propagandei nesfârșit de optimistă de la Bruxelles. Dificultățile cu care se confruntă moneda euro nu au dispărut însă, iar creșterea economică medie în UE rămâne anemică. În același timp, rata șomajului în Spania este de 23 la sută, iar în Grecia a ajuns la 25 la sută. Impunerea acelorași decizi de la centru în Zona Euro în cazul unor economii cu cicluri economice diferite, precum cea a Germaniei și a Greciei, de exemplu, a fost încă de la început condamnată la datorii și paralizie structurală pentru cea mai slabă dintre acestea.

UE și obsesia sa pentru diversitate culturală

The Telegraph continuă tirul asupra construcției europene și notează că un colaps economic iminent va fi agravat de dezastrul imigrației, care „amenință să sfâșie structura socială” a Europei. „În loc de a apăra civilizația europeană, UE a reprezentat mai degrabă un vehicul pentru distrugerea patrimoniului și identității europene, prin obsesia nelimitată cu frontierele deschise și diversitatea culturală. Anul trecut, mai scrie publicația britanică, mai mult de un milion de imigranți extra comunitari au ajuns în Europa ilegal în 2015, iar majoritatea acestora sunt analfabeți și provin din zone cu mari probleme de sănătate publică, aflate în conflict.

„După ce și-a bătut joc de patriotism, a ridiculizat conceptul de suveranitate națională și a transformat într-un fetiș conceptul de liberă circulație, UE se află în poziția de a nu mai putea face nimic pentru a stopa valul de imigranți”, mai scrie The Telegraph. Angela Merkel s-a aflat în centru de fiecare dată, prin rolul de vârf de lance al diplomației UE pe care l-a jucat în relațiile cu Moscova, în negocierea cu Atena a condițiilor dure prevăzute de planurile de salvare a țării de la faliment sau prin poziția pe care a adoptat-o față de valul de refugiați, fără precedent la nivel mondial de la al Doilea Război Mondial și până în prezent.

Însă decizia sa, de a le deschide larg ușa refugiaților sirieni i-a diminuat popularitatea și a lăsat-o pe conducătoarea primei economii europene izolată într-o serie de probleme-cheie printre cele 28 de state membre ale UE. Tot ea este numită „mama Merkel” de către refugiați, care se înghesuie să-și facă selfie-uri cu ea și este prezentată în chip de Maica Tereza de către Spiegel.

UE ar putea sfârși ca regimul Nicolae Ceaușescu

Toate acestea au creat un val deziluzie profundă în ceea ce privește viitorul construcției europene, reflectată în creșterea cu înverșunare a mișcărilor anti-imigrație în Europa, chiar anti-UE, cum ar fi Frontul Național în Franța, Partidul olandez pentru Libertate sau Democrații Suedezi. Această furie adunată în rândul europenilor s-ar putea transforma într-o rebeliune deschisă în 2016, în cazul în care criza imigranților extra comunitari va duce cu sine la o serie de atacuri teroriste islamiste. Dacă ceea ce este mai rău se va întâmpla, toată retorica din partea UE cu privire la pace și unitate va suna ofensiv fără de substanță.

Este ușor de imaginat, mai scrie The Telegraph, „cum mitingurile de masă pentru victimele terorismului s-ar putea transforma în demonstrații violente împotriva Bruxelles, iar birocrații europeni vor rămâne uluiți și speriați, așa cum a fost Nicolae Ceaușescu la momentul confruntării cu o mulțime ostilă la București, în 1989, cu doar puțin timp înainte de căderea regimului său. Carnagiul de pe străzi ar putea reprezenta simbolul suprem al eșecului construcției europene și catalizatorul pentru căderea a ceea ce se numește UE”.

Sursa: wall-street.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *