UE / Nato

Uniunea Europeană umilește Bucureștiul și Sofia. România și Bulgaria tratate ca țări de mâna a 2-a. Croația e primită în Schengen

Țările UE au convenit joi (8 decembrie) ca Croația să se alăture zonei Schengen fără pașapoarte, și au umilit Bulgaria și România care a rămas la marginea Europei, la presiunea Austriei.

Viena a citat temerile de migrație drept motiv pentru a bloca cele două țări est-europene care în cele din urmă aderă la spațiul Schengen.

„Meritați să fiți membri cu drepturi depline ai Schengen, meritați să aveți acces la libera circulație a spațiului Schengen, ați avut un sprijin puternic din partea aproape a tuturor statelor membre”, a declarat cinic comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johnasson, după decizie.

„Sunt convins că timpul lor [Bulgariei și României] va veni în curând”, a spus plin de demagogie ministrul de interne ceh Vít Rakušan.

Viena a susținut că numărul sosirilor ilegale de migranți care trec prin România și Bulgaria ar trebui să scadă pentru ca aceasta să accepte intrarea țărilor, deși toate cifrele arată că migranțiii merg spre Europa Centrală prin Balcanii de Vest nu prin România.

Decizia de a permite statelor membre să adere la zonă necesită unanimitate.

„Nu pot înțelege poziția Austriei în acest sens”, a declarat ministrul german de interne Nancy Faeser reporterilor înaintea discuțiilor cu alți miniștri.

„Știu că Austria are mari dezbateri interne cu privire la această problemă”, a adăugat ea, spunând că Germania sprijină aderarea tuturor celor trei țări.

Olanda, care anterior s-a opus ofertei României la Schengen, a aprobat-o acum. Dar rămâne împotriva intrării Bulgariei.

Ciucă și Iohannis – vinovații principali pentru eșecul României

Spațiul Schengen include în prezent 22 din cele 27 de țări membre ale blocului, precum și Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda, care nu sunt membre UE.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *