Actualitate

(UPDATE) Judecătorul Ion Muruianu a contribuit la falimentarea „Red Nord”

 „Este un dosar cu barbă de mai bine de zece ani şi demult toată lumea a înţeles că e o datorie inventată”, a comentat ministrul Economiei Valeriu Lazăr în şedinţa de guvern de astăzi . Potrivit lui, „Red-Nord” la moment nu are datorii faţă de nimeni, astfel nu întruneşte condiţiile declarării falimentului. „Decizia stranie şi ilegală”, în opinia lui Lazăr, va fi atacată în recurs. Deocamdată instanţa a decis blocarea conturilor bancare şi a numit un administrator interimar pe perioada de insolvabilitate.

Ministrul Justiţiei Alexandru Tănase susţine că judecătorul Ion Muruianu a avut un rol important în acest caz. În 2008 Muruianu a emis o decizie prin care a obligat compania de stat să plătească „presupusa” datorie. „Datoria este foarte veche, dar hotărârea lui Muruianu, în baza căreia se încasează – relativ nouă. Decizia de a iniţia procedura de insolvabilitate a fost luată în numai trei zile de la depunere cereri”, a declarat Tănase.

„Red-Nord” deserveşte peste 200 mii de gospodării din zona de nord a republicii.

Curtea Supremă de Justiţie, pe pagina sa electronică, respinge acuzaţiile aduse de ministrul Justiţiei Alexandru Tănase, afirmând că adoptarea deciziei din 10 aprilie 2008 a fost dictată în exclusivitate de prevederile legale naţionale şi internaţionale în vigoare.

Colegiul economic al CSJ a recunoscut şi a dispus executarea pe teritoriul R. Moldova a hotărârilor Arbitrajului Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Ucrainei din 26.06.2001. Atât normele Codului de procedură civilă, cât şi tratatele internaţionale, la care RM este parte, prevăd obligativitatea recunoaşterii hotărârilor arbitrale străine, fără posibilitatea de reexaminare a fondului cauzei, refuzul fiind admis doar în cazurile strict prevăzute de lege”, se spune în reacţia Curţii Supreme de Justiţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *