Valeriu Jereghi – campion la premii internaționale
Tot aici, a fost proiectat filmul său „Arrivederci” care a luat 15 premii la prestigioase festivaluri internaționale.
Sala de conferințe a instituției s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru toți doritorii de a se întâlni cu reputatul cineast. Directorul BNRM, Alexe Rău, a făcut o succintă caracterizare a creației protagonistului serii, subliniind că, dacă ne-am imagina o reprezentare a cinematografiei naționale sub forma unei cumpene romane, atunci una din brațele cumpenei i-ar reveni lui Emil Loteanu, iar cealaltă – lui Valeriu Jereghi.
Primele sale filme: „În toamnă voi fi acasă” și „Cocostârcul” au fost distinse cu mai multe premii. Apoi a urmat filmul „Iona”, care s-a bucurat de un mare succes. Valeriu Jereghi a colaborat cu mai multe studiouri de cinematografie din Germania, Austria, Franța Rusia, Iugoslavia, Ungaria, iar revenind acasă, el a realizat producția „Mirajul dragostei”, film de referință pentru el. În 2007 a montat la Teatrul Național „Mihai Eminescu” spectacolul experimental cu elemente de teatru și film după piesa scriitoarei americane Tennessee Williams, „În piele de șarpe”, iar în 2008 a realizat filmul „Arrivederci”, care a fost premiat la numeroase festivaluri, și i-a adus lui Valeriu Jereghi un renume mondial. Pentru acesta, el a luat Marele Premiu la Forumul Euroasiatic, unde a fost menționat drept cel mai bun din 240 de filme prezentate la acest festival internațional. De asemenea, regizorul a devenit laureat al Premiului de televiziune al Europei „Erasmus EuroMedia Awards”. S-a învrednicit de premiul absolut la Festivalul de film din Salerno, Italia, iar în 2011 – de Premiul pentru film al Italiei.
În cadrul serii, s-a mai vorbit despre faptul că Valeriu Jereghi a mai obținut multe alte premii pentru regie la diverse festivaluri internaționale. În acest sens, printre cineaștii noștri, este campion la premii internaționale. De asemenea, ca și Emil Loteanu, el este și scriitor. A editat cartea „Nuvele cinematografice”, volumul „Dragoste și război” (nuvele și eseuri), a publicat articole, recenzii, nuvele în revistele „Nistru”, „Codrî”, „Ecranul și scena” ș.a.
După ce a fost asaltat de mai multe întrebări, emoționat și el până la lacrimi, Valeriu Jereghi a spus că este pentru prima dată când a fost omagiat aici, acasă, de către o instituție de stat din Moldova. „Filmul „Arrivederci”, o poveste a doi copii rămași singuri acasă, a căror mamă a plecat în Italia, a fost prezentat în lumea întreagă. La Chișinău a rulat mai multe zile la rând la cinematografele „Odeon” și „Patria”. „Odată, am comandat sala special pentru demnitarii noștri. Din păcate, n-a venit niciunul. Ei nu-și dau seama că, prin cinematografie, R. Moldova ar putea răzbate în lume”, a constatat, cu mare regret, Valeriu Jereghi…
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!