Moldova

Valeriu Tihonov, ambasadorul R. Moldova la Moscova?

Noul ambasador al RM în Federația Rusă va fi Valeriu Tihonov, susțin surse din cadrul AIE, care au solicitat anonimatul. Premierul Vlad Filat ar fi interesat de promovarea în această funcție a lui Tihonov, care ar fi consăteanul său și care a fost scos din anonimat acum două săptămâni, fiind angajat într-un mod foarte straniu ca șef al cabinetului ministrului de Externe, Iurie Leancă.

Valeriu Tihonov a fost numit șef al cabinetului ministrului Iurie Leancă la 17 iunie, dar deja se află în concediu, de unde va reveni peste două săptămâni. Ciudat e faptul că despre acest lucru nu știu nici persoanele sus-puse de la Externe. Auzind de la noi despre noul șef al cabinetului, secretara I a ministerului, Olesea Popa, ne-a spus că nu știe cine este Tihonov și nici dacă este angajat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
 
Reacția Elenei de la resurse umane la întrebările noastre a fost și mai interesantă. În primul rând, ea a refuzat categoric să-și spună numele întreg, deși i-am explicat pe îndelete că este persoană publică și este obligată să se prezinte. În al doilea rând, când ne-am interesat de ce Tihonov a plecat în concediu imediat după angajare, Elena s-a interesat de ce avem nevoie de o astfel de informație și a refuzat să ne răspundă. Pe de o parte, Elena a confirmat că Tihonov este șef al cabinetului ministrului, dar pe de altă parte s-a împotrivit să ne spună dacă a fost angajat prin concurs: „Mă scuzați, dar la mai multe întrebări nu pot să vă răspund”.

Reprezentanți ai AIE ne-au spus că Tihonov se află în relații foarte bune cu Vlad Filat, pe care l-ar fi ajutat în unele chestiuni până a ajunge la putere, iar acum premierul l-ar fi ales ca sol la Moscova. În acest scop, Tihonov ar fi fost angajat la Externe, însă nu se prezintă la serviciu pentru a se afla departe de ochii jurnaliștilor până când Externele de la Chișinău vor primi acordul Rusiei pentru numirea sa în calitate de ambasador. Telefonul mobil al lui Tihonov este închis.

Valeriu Tihonov a mai lucrat la Externe acum circa 20 de ani, dar în ultimul timp activa la o firmă privată. La alegerile locale din 2007, el a candidat la funcția de consilier municipal pe listele Partidului Ecologist. Amintim că acum o lună premierul Vlad Filat a declarat că noul ambasador în Rusia a fost ales, că acesta are experiență diplomatică și nu este o persoană implicată politic. La rândul său, Iurie Leancă a precizat că numele ambasadorului va fi anunțat peste patru luni.

Printre presupușii candidați la această funcție s-au mai numărat Mihai Diacov, Vitalie Urechean, Chiril Lucinschi, Anatol Țurcanu, Andrei Popov și Mihai Popov. RM a rămas fără reprezentant diplomatic în Rusia după ce ex-ambasadorul Andrei Neguța a fost rechemat de către Iurie Leancă, pentru că acesta a declarat presei rusești că retragerea înainte de termen a armatei ruse din stânga Nistrului ar fi periculoasă.

Departamentul politic TIMPUL
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *