Externe

Vardanian a ajuns în Karabah pentru a rezolva două probleme

„Călătoria de afaceri” neașteptată a miliardarului rus Ruben Vardanian în Karabah , care a avut loc în septembrie anul acesta, a agravat și mai mult situația din regiune.

După cum știți, Vardanian s-a declarat „salvatorul Karabahului ”, a preluat postul de așa-numit „ministru de stat” în Khankendi și a început să-și stabilească propriul regim acolo.

De asemenea, reamintim că una dintre revendicările activiștilor de mediu azeri, care protestează de câteva zile pe drumul Lachin-Khankendi, este ca Vardanian să părăsească Karabakh . Apropo, nici armenii din Karabakh nu sunt fericiți de sosirea lui: vorbesc negativ despre miliardarul rus în rețelele de socializare.

Echipa de guvernământ armeană nu are aproape niciun contact cu Vardanian. Acesta din urmă, la rândul său, nu ezită să critice deschis autoritățile acestei țări. De exemplu, într-un interviu acordat site-ului rus Rusarminfo, acesta și-a exprimat nemulțumirea față de reacția autorităților armene la situația apărută pe drumul Lachin. Vardaniana declarat că Erevanul dă dovadă de indiferență față de ceea ce se întâmplă și, de asemenea, a adăugat că sosirea sa în regiune nu se potrivește multor locuitori din Armenia și Karabakh , deoarece se pregăteau să „rezolve problema Karabakhului într-un mod diferit”.

S-a afirmat în aparatul guvernului armean că cuvintele lui Vardaniansunt nefondate.

Într-un fel sau altul, Baku știe bine că autoritățile ruse sunt în spatele „misiunii” Karabakh a lui Ruben Vardanian. În urmă cu ceva timp, președintele Ilham Aliyev , într-unul dintre discursurile sale, a spus că Vardanian a fost trimis în Karabakh pentru a implementa o agendă specifică anti-azerbaidjană, iar Baku nu va intra în negocieri cu el.

Taras Kuzio, profesor ucrainean de științe politice la Universitatea Națională din Kiev-Academia Mohyla, a analizat vizita lui Vardanian. În articolul său publicat în Geopolitical Monitor, Kuzio scrie că miliardarul a fost trimis în Karabakh de către autoritățile ruse.

„Vardanian îl critică pe prim-ministrul Nikol Pashinyan și îi sprijină pe acei naționaliști pro-ruși din Armenia care sunt duri și refuză să recunoască Karabakhul ca teritoriu azer, și, prin urmare, se opun semnării unui tratat de pace”, a menționat profesorul.

Potrivit acestuia, Kremlinul pare să fi trimis pe Vardanian în Karabakh pentru a întrerupe negocierile de pace de succes între Azerbaidjan și Armenia, intermediate de UE. Folosind conflictul înghețat în scopuri proprii, Kremlinul încearcă să mențină atât Azerbaidjanul, cât și Armenia pe orbita sa, așa cum a făcut anterior în Moldova și Georgia.

Taras Kuzio despre noul plan al Kremlinului din Karabakh

Taras Kuzio notează că, fără acordul Kremlinului, Vardanian nu ar putea renunța la cetățenia rusă și să vină în Karabakh pentru așa-numita funcție de „ministru de stat”. Acum a primit puteri largi în Karabakh și a devenit de fapt șeful regimului separatist. În interviuri cu presa rusă, Vardanyan a declarat că „ei” (adică noul „guvern” din Khankendi) nu ar accepta niciun acord de pace care să recunoască Karabakhul ca parte integrantă a Azerbaidjanului.

Profesorul ucrainean consideră că misiunea lui Vardaniannu se limitează la Karabakh . Kremlinul are un plan mai mare: un miliardar rus ar trebui să preia puterea chiar în Armenia.

„Scopul Kremlinului este să înlocuiască Pashinyan cu Vardanian, așa cum Kremlinul l-a adus pe Ivanishvili în Georgia în loc de Saakashvili ”, subliniază autorul.

Taras Kuzio a remarcat că Putin a fost întotdeauna suspicios față de Pashinyan, deoarece a ajuns la putere ca urmare a „revoluției de culoare”. Kremlinul vede „revoluțiile de culoare” drept lovituri de stat organizate de Occident pe continentul eurasiatic în detrimentul intereselor Rusiei. În plus, Kremlinul are o atitudine negativă față de cooperarea lui Pashinyan cu Uniunea Europeană în chestiunile privind acordul unui tratat de pace.

Cu cine pe drum Aliyev și Pashinyan?

„Kremlinul l-a trimis pe Vardanianîn Karabakh ca un asalt amfibie, temându-se de progresele înregistrate în negocierile de pace intermediate de Uniunea Europeană. Aceste negocieri între Azerbaidjan și Armenia, fără participarea armenilor din Karabakh , trebuiau să se încheie cu semnarea unui acord de pace înainte de sfârșitul anului. Astfel, Vardanyan joacă două roluri pentru Kremlin. Primul este de a crea obstacole în calea semnării unui acord de pace mediat de UE, iar al doilea este de a deveni un Ivanishvili armean”, a spus profesorul ucrainean.

Cuzio crede că SUA i-au impus sancțiuni lui Vardanian împreună cu alți oligarhi ruși apropiați lui Putin. Acum Washingtonul trebuie să se împace cu rolul său de agent al Kremlinului care amenință pacea și securitatea în Caucazul de Sud.

Potrivit profesorului, discuțiile intermediate de UE și reuniunile ministeriale intermediate de SUA au arătat calea către un tratat de pace care să recunoască suveranitatea Azerbaidjanului asupra Karabakhului . Acest lucru ar elimina nevoia de „acționari ai păcii” ruși, deoarece Azerbaidjanul nu și-ar reînnoi mandatul în 2025. Pe de altă parte, negocierile mediate de Kremlin nu vor duce decât la „normalizarea” relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan în cadrul sferei de influență eurasiatice a Rusiei, dar nu vor pune capăt acestei probleme.

Autorul amintește că Rusia vrea să lase problema „statutului Karabakhului ” pentru generațiile viitoare și, prin urmare, să-și mențină influența în regiune. Azerbaidjanul are nevoie de un adevărat tratat de pace care să-i recunoască integritatea teritorială, inclusiv suveranitatea asupra Karabakhului .

„Din cele două grupuri de negociere, doar UE și SUA sunt de acord cu poziția Azerbaidjanului. Rusia îl folosește pe Vardanian pentru a submina discuțiile de pace și a îngheța problema Karabakh , pentru a utiliza ulterior această problemă ca mijloc de a-și continua amestecul în afacerile din Caucazul de Sud”, a rezumat Taras Kuzio.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *