Politică

Veaceslav Untilă, deputat, vicepreședinte al PL: Problemele securității naționale

În continuare voi trece în revistă unele aspecte care prezintă un risc sporit pentru securitatea statului.

Unu. Securitatea energetică. Astăzi, Republica Moldova abia de-și asigură o treime din necesarul de energie electrică, însă și această afirmație poate fi făcută cu o mare aproximație. În rest, Moldova continuă să fie la cheremul producătorului transnistrean de energie electrică sau mai bine zis a agentului economic din Rusia, care controlează centrala de la Cuciurgan. O verigă slabă în această ecuație este și poziția investitorului spaniol, cel care deține controlul asupra rețelelor de distribuție din sudul și centrul țării. Acest agent economic nu prea pare interesat de identificarea resurselor alternative de energie și lasă impresia că pe marginea acestui subiect merge mână în mână cu transnistrenii (rușii).

Cu regret, situația deloc ușoară din Ucraina îngustează spațiul nostru de manevră în identificarea surselor alternative și extinderea acestora pe o arie mai largă a pieței autohtone. Unica soluție de alternativă viabilă în acest sens este interconectarea rețelelor de tensiune înaltă ale Moldovei la cele ale României, dar cred că procesul va întâmpina destule obstacole, create uneori artificial de către acei cărora le convine ca Moldova să rămână șantajabilă la acest capitol.

Doi. Situația legată de aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova este, în linii mari, comparabilă cu cea de pe segmentul energetic. Numai că aici Rusia poate interveni direct și dicta regulile pe această piață, deținând pachetul majoritar la „MoldovaGaz” și având pe post de complice furnizorul de gaze din stânga Nistrului. Și în acest caz unica soluție ar fi extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău și înlocuirea treptată a furnizorului rus cu resurse de alternativă. Dar, iarăși, cred că vor fi create o mulțime de bariere pentru ca Moldova să nu poată scăpa din strânsoarea Rusiei.

Trei. Situația din sistemul bancar. Este bine știut că securitatea financiar-economică a unei țări e determinată de situația din sectorul bancar. Chiar și la acest capitol, unde se putea de descurcat fără ingerințe din exterior, în special din est, Republica Moldova are mari probleme. Rusia, prin anumiți agenți economici, controlează nu doar cea mai mare bancă din Moldova, ci și unele bănci mai mici. Astfel, sistemul nostru bancar este într-o mare măsură la cheremul unor forțe care-l pot folosi în orice moment în alte scopuri decât cele financiare și economice.
Patru. Rusia „a pus mâna” pe un obiectiv strategic de primă importanță pentru țară, cum este Aeroportul Internațional Chișinău. Cu acordul tacit al guvernanților noștri, acest aeroport a fost trecut în concesiune pentru 49 de ani, urmând să fie gestionat de un agent economic rus. E un obiectiv strategic care, în situații de criză ar putea fi folosit împotriva noastră.

Cinci. Deloc mai bună este situația și la capitolul securitate alimentară. Chiar dacă în ultimii ani se schimbă raportul comerțului exterior al Republicii Moldova, dependența de piețele estice, dar și de produsele venite de pe acestea continuă să fie una enormă. Iar cum știe Rusia să joace, având la bază acest factor, am văzut de nenumărate ori de la 2007 încoace.

Șase. Nici la capitolul securitate ecologică nu stăm mai bine. Aici, spre deosebire de situațiile descrise mai sus, rolul Rusiei este mai mic, dar asta nu înseamnă că nu avem o problemă, pe care, dacă nu o soluționăm, riscăm să ajungem în pragul unei catastrofe. Problemele ecologice ajung să ne complice viața, dacă nu sunt soluționate la timp, de aceea, se impune promovarea unor politici eficiente de mediu la nivel de stat.
Șapte. Nu mai puțin îngrijorătoare este și situația privind sistemul social al țării, care se află în dependență directă de bugetul de stat. În condițiile lipsei oricărei colaborări cu principalii parteneri de dezvoltare, Moldova se mișcă cu pași rapizi spre default, iar aceasta va pune pe brânci sistemul de protecție socială. O astfel de situație poate conduce la o explozie de proporții, ceea ce, la rândul său, va submina stabilitatea de care are atât de multă nevoie Republica Moldova pentru a se încadra, în sfârșit, într-un ritm normal de dezvoltare.

Opt. La capitolul stabilitate, nu pot să nu menționez creșterea ponderii forțelor proruse care-și doresc instaurarea unei stări de haos general în Republica Moldova, căci doar în asemenea condiții își pot atinge scopurile. Aceste forțe au acaparat deja puterea în importante centre administrative ale Republicii Moldova, ceea ce justifică într-un fel temerile noastre privind pericolele ce planează nu doar asupra stabilității, ci și a integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Nouă. Nu în ultimul rând, aș vrea să vorbesc despre securitatea spațiului informațional al Republicii Moldova. În prezent, acesta este dominat în mare parte de exponenți ai intereselor Rusiei, iar toate încercările de a face ordine în domeniul respectiv s-au ciocnit de interesele înguste ale anumitor persoane. Din păcate, până la această etapă nu a existat suficientă voință politică pentru depășirea acestor interese.
Așa stând lucrurile, putem afirma cu certitudine că securitatea statului Republica Moldova e foarte fragilă. De aceea, apelul meu către toți politicienii din Republica Moldova este: lăsați alte interese la o parte, amintiți-vă că sunteți cetățeni ai Republicii Moldova și haideți să implementăm toate acele măsuri necesare, ca să avem o securitate națională la un nivel cât mai înalt!
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *