Economie

Veniturile din petrol ale Rusiei s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel de la începutul războiului

Veniturile din exportul de petrol rusesc continuă să scadă și au ajuns deja la cel mai scăzut nivel din februarie 2021, o perioadă de redresare puternică a prețului petrolului după vârful pandemiei de coronavirus, când prețul petrolului se tranzacționa în jurul a 60 de dolari pe baril. Bloomberg, care a urmărit transporturile de petrol rusesc în largul mării de la începutul războiului, estimează că exporturile totale de petrol pe tancuri s-au prăbușit la mai puțin de 3 milioane de barili pe zi pentru prima dată în cinci luni de observație.

Agenția notează că livrările de petrol către China și India nu mai pot compensa Rusia pentru pierderea pieței europene, în condițiile în care nu există încă un embargo petrolier în toată regula și nici introducerea unui plafon de preț pentru petrolul rusesc. În ultimele două săptămâni, volumul de petrol livrat de petrolierele din Rusia a scăzut cu aproape 900.000 bpd: de la 3,42m la 2,54m. Principalul motiv al scăderii veniturilor este scăderea livrărilor de petrol către Europa, Turcia și Asia.

Agenția consideră că, dacă Rusia nu reușește să își recupereze volumele de export, situația se va înrăutăți în viitorul apropiat. Conform legislației actuale, din cauza scăderii prețurilor petrolului, taxa de export pentru petrol va scădea cu aproximativ 15% în octombrie, ceea ce va aduce veniturile din petrol ale Rusiei la nivelul din februarie 2021. În același timp, Rusia va trebui să facă față unor presiuni suplimentare: în primul rând, embargoul petrolier din partea UE și, în al doilea rând, introducerea unui plafon la prețul petrolului, notează agenția.

În timp ce prima soluție ar putea reduce oferta, dar ar duce la creșterea prețurilor petrolului din cauza penuriei de pe piață, introducerea unui plafon de preț ar putea rezolva problema prețurilor ridicate – deoarece multe țări ar refuza pur și simplu să coopereze cu Rusia în condițiile acesteia. Publicația se îndoiește că China, Turcia și India se vor alătura plafonului de preț, dar, în orice caz, introducerea acestuia le va consolida poziția de negociere și vor putea negocia reduceri și mai mari decât acum.

Discountul actual pentru țițeiul rusesc Urals față de Brent, referință în Marea Nordului, este estimat la 21,5 dolari, față de 18,7 dolari cu o lună înainte. În săptămâna de până la 16 septembrie, 23 de petroliere au încărcat 17,8 milioane de barili de țiței rusesc, cel mai mic nivel din ultimele două luni de observații. Livrările către Europa au scăzut cel mai mult, cu 18%, sau 172.000 bpd.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a înregistrat anterior o scădere puternică a veniturilor Rusiei din exporturile de petrol. În august, potrivit estimărilor AIE, acestea au scăzut cu 1,2 miliarde de dolari, ajungând la 17,7 miliarde de dolari. Pe fondul unei scăderi record a veniturilor bugetare, autoritățile ruse caută urgent modalități de a compensa. Instituția rusă vede o singură modalitate de a compensa acest lucru: creșterea taxelor pentru toate industriile de export ale Rusiei: petrol, cărbune, îngrășăminte și produse chimice. În total, cu ajutorul lor, autoritățile se așteaptă să alimenteze bugetul cu mai mult de 3.000 de miliarde de ruble în trei ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *