Social

Vești proaste pentru fermieri. Secetă hidrologică în Republica Moldova

Din lipsă de precipitații, nivelul apei în râuri și lacuri a scăzut sub nivelul critic, existând riscul perturbării aprovizionării cu apă a locuitorilor din municipiul Chișinău. Și situația din agricultură nu este una tocmai bună, iar în condițiile în care fermierii nu se vor adapta situației și nu vor planta soiuri rezistente la secetă, și recolta din acest an ar putea fi compromisă.

Lipsa precipitațiilor și nivelul scăzut din râurile Prut și Nistru pun în pericol aprovizionarea cu apă potabilă a populației, în special alocuitorilor capitalei. Solicitat de Radio Chișinău, vicedirectorul ”Apă Canal”, Vitalie Midari, a menționat că în momentul de față situația este sub control, chiar dacă nivelul apei la priza de la Vadul lui Vodă, a scăzut în ultimele două luni de la 11 până la 8,4 metri, nivelul critic fiind de 8,3 metri. Situația ar putea deveni gravă în cazul în care nivelul apei va continua să scadă.

Chiar şi în aceste condiţii, nu există motive de a declara stare excepţională, afirmă șeful direcției Hidrologie a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Valeriu Cazac. Totuși, potrivit acestuia, seceta va diminua drastic populațiile de pești din râuri și lacuri, în condițiile în care cantitatea de apă din acestea e doar la 45% din normele admisibile.

Responsabili de la Ministerul Agriculturii spun că scăderea nivelului apei în perioada de secetă este un fenomen obişnuit. Potrivit Șefului direcției politici de producţie şi reglementări de calitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Mihai Suvac, lipsa umidității nu a afectat culturile agricole în măsura în care să pună în pericol siguranța alimentară a Republicii Moldova, iar fermierii ar trebui să se adapteze condițiilor și să folosească culturi rezistente la secetă.

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a instituit cod galben și portocaliu de secetă hidrologică pe teritoriul întregii țări, valabil până pe 15 aprilie. În aceste condiții Agenţia Apele Moldoveis-a adresat deja către conducerea Comitetului de Stat pentru Gospodărirea Apelor din Ucraina în vederea examinării posibilităţii de majorare a debitului de apă în Nistru la barajul de la Novodnestrovsk, în cazul în care nivelul apei în râu va scădea sub normele admisibile.

Sursa: radiochisinau.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *