Viața după pușcărie: „Angajatorii își bat joc de mine”
Rudele îi judecă, prietenii se îndepărtează, iar ei se pomenesc singuri în fața unei lumi pe care nu o mai înțeleg. Prin urmare, o bună parte dintre foștii pușcăriași săvârșesc noi infracțiuni și revin la pârnaie. Totuși, sunt și dintre cei care reușesc să revină pe calea cea dreaptă.
Ca foștii deținuți să fie pregătiți pentru ce-i așteaptă de cealaltă parte a sârmei ghimpate, autoritățile le oferă cursuri de pregătire și informare. Astfel, cu câteva luni înainte de ispășirea pedepsei, pușcăriașii sunt învățați cum să-și elaboreze un CV și ulterior să aplice pentru un loc de muncă. Totodată li se spune care sunt instituțiile unde se pot adresa după consultanță și suport, iar reprezentanții birourilor de probațiune din toată țara încearcă să prevină reîntoarcerea lor după gratii.
„Am fost tânăr și prost”
La Biroul de Probațiune din orașul Hâncești sunt îndrumate peste 400 de persoane, recent ieșite din închisoare. Printre ei l-am găsit și pe Vitalie, un tânăr de 29 de ani, care a fost condamnat la 11 ani de detenție pentru că a omorât o persoană în timp ce muncea în Rusia. O parte din pedeapsă bărbatul a ispăși-o acolo, dar ultimii ani a fost transferat într-o pușcărie din R. Moldova.
„În chiurmaua (din rus. tiurma-închisoare, n.red.) de la ruși era tare greu. Nimeni nu venea la mine și nu știam ce-i pe acasă. Când am săvârșit infracțiunea eram mort beat și nici nu-mi dădeam seama ce fac. Am fost tânăr și prost, acum mă căiesc foarte tare și vreau să încep totul de la capăt”, spune convins fostul deținut și se arată dezamăgit că nu îi stă în puteri să întoarcă timpul înapoi. „Aș da orice ca să-mi pot întoarce acești 10 ani din viață, dar mi-am făcut-o singur cu mâna mea”, spune el și totodată conștientizează că soarta i-a oferit cea de-a doua șansă și trebuie s-o folosească.
„Le iubesc mult și nu vreau să sufere din cauza mea”
Motivul pentru care Vitalie este atât de optimist sunt cele două fete care au apărut de curând în viața sa. Acestea sunt soția și fiica lor de doar un an și câteva luni. După ce a fost transferat la Penitenciarul nr. 1 din Taraclia, bărbatul a început să comunice prin scrisori cu o femeie și după aproape jumătate de an ei s-au înscris chiar în incinta închisorii. „Pentru ele voi face tot posibilul ca să nu revin înapoi după gratii. Știu că va fi destul de greu să încep o viață normală, dar le iubesc mult și nu vreau să sufere din cauza mea”, mărturisește Vitalie.
El este la libertate de doar două luni, după ce a fost eliberat condiționat pentru comportament exemplar. Tânărul tată recunoaște că încă nu știe ce va face, însă deocamdată colectează documentele necesare ca să-și perfecteze buletinul și, ulterior, speră să-și găsească un loc de muncă.
La rândul său, Igor Ignat, șeful biroului de Probațiune din Hâncești, spune că instituția pe care o conduce încearcă să-i integreze în societate atât pe cei care își ispășesc ultima perioadă a pedepsei, cât și pe pușcăriașii care au fost eliberați condiționat. „Noi îi ajutăm să obțină indemnizații lunare, colaborăm cu instituții de stat care ar putea să-i angajeze. Totuși, în societatea noastră încă persistă stereotipurile și agenții economici nu doresc să angajeze foști deținuți”, se arată dezamăgit Ignat și spune că mai este nevoie de timp până oamenii vor fi pregătiți să-i accepte.
„Probabil voi ajunge înapoi după gratii”
O altă persoană recent eliberată din penitenciar este Vasile, care s-a dovedit a fi mai puțin optimist decât Vitalie. Pe el l-am găsit la Centrul de găzduire şi orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil din strada Haltei din capitală. Bărbatul a stat peste 20 de ani după gratii pentru omor deosebit de grav, iar după ce a ieșit la libertate a remarcat că nu mai are unde trăi, iar toate cunoștințele numai vor să audă de el. În rezultat, fostul deținut recunoaște că este boschetar „cu actele în regulă” și că dacă nu va muri de foame sau frig, cel mai probabil, va ajunge tot în spatele sârmei ghimpate.
„Am încercat să mă angajez în câteva locuri. Peste tot am lucrat câte o lună sau două și nimeni nu mi-a dat nici un bănuț. Nu am cui să mă jelui pentru că nu am semnat nici un contract, iar angajatorii cu plăcere își bat joc de mine”, se plânge Vasile și își amintește că până a fi condamnat avea mașină, casă, soție, dar acum nici urmă n-a mai rămas din toate acestea. Omul spune că lumea s-a schimbat foarte mult în ultimii 20 de ani, iar el habar nu are unde s-o apuce.
Credința îi poate readuce pe calea cea dreaptă
Specialiștii susțin că, pentru a preveni recidiva, foștii deținuți trebuie să lucreze cu psihologuii. Faptul că aceste terapii aduc rezultate îl confirmă și Larisa Mămăligă, psiholog la Centrul Mama și Copilul din capitală. Potrivit ei, familia este cel mai important factor, care poate ajuta persoana să se reintegreze în societate. „Atunci când ies de după gratii majoritatea dintre ei sunt rezervați și reci. Nu doresc să interacționeze cu nimeni, nu-și pot găsi un loc de muncă și nici nu înțeleg ce trebuie să facă pentru a reveni la o viață normală. Un rol important îl joacă familia care trebuie să le ofere căldură, dragoste și susținere. Persoana nu trebuie judecată, pentru că acest lucru îl poate afecta și mai mult”, subliniază Mămăligă, care totuși evidențiază că reabilitarea este direct proporțională cu dorința omului de a se schimba.
Larisa Mămăligă, psiholog
Psihologul își amintește că a consultat câțiva foști pușcăriași, iar în prezent aceștia au o viață absolut normală. „Am observat că pe mulți credința i-a readus pe calea cea dreaptă. Unii cred în Dumnezeu, au iconițe și cruciulițe, citesc Biblia și acest lucru îi ajută. Ei trebuie să aibă o motivație și reintegrarea decurge mult mai ușor”, menționează specialista. Totodată, ea este convinsă că lucrul cu deținuții trebuie început cu mult timp înainte ca ei să fie eliberați, ca ei să nu aibă șocuri când vor ajunge la libertate.
Notă! Prenumele foștilor deținuți au fost modificate pentru a le respecta anonimatul.
Potrivit datelor oferite de Departamentul Instituţii Penitenciare, peste 500 de persoane din cele circa 7000 condamnate în 2014 au ajuns după gratii pentru a doua oară. Numărul celor care au ajuns la închisoare pentru a treia oară şi chiar de mai multe ori se ridică la aproape 300 de oameni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!