Atitudini

Viaţă lungă şi săracă

De cele mai multe ori, victimele sunt bătrânii, fiindcă ei nu se mai pot apăra. Sunt ucişi pentru economiile făcute dintr-o pensie mizerabilă sau pentru polobocul pe care îl ţin în beci.

De câte ori aud despre o astfel de crimă, aproape că am impresia că statul, plătind pensii inumane, vrea, de fapt, să ne protejeze. Pensia mică e garanţia unei vieţi lungi şi a unui sfârşit paşnic. Cine să te mai ucidă, dacă nu ai niciun ban? Criminalitatea în Moldova e ultra-primitivă. În lume aflăm de mişcări mafiote, de crime politice – la noi oamenii sunt ucişi de hoţi sau sunt împuşcaţi la vânătoare.

Pentru cei care îşi ştiu părinţii singuri la sat, nu e o situaţie convenabilă. Nu e plăcut deloc să te gândeşti că cineva e în stare să intre în casa unui pensionar pentru a-i fura 800 de lei sau pentru a-şi însuşi trei litri de samagon. Şi totuşi, crimele de acest fel se repetă an de an.

Ce să ne mai dorim atunci? Nu ne mai mirăm că în slujbele bisericii, zi de zi, ne rugăm „sfârşit creştinesc vieţii noastre, fără durere, neînfruntat, în pace, şi răspuns bun la Înfricoşata Judecată a lui Hristos, să cerem”. Şi am din ce în ce mai mult senzaţia că un astfel de sfârşit nu îl au decât ori cei foarte săraci pe care nimeni nu vrea să îi fure, ori cei foarte bogaţi pe care nimeni nu îndrăzneşte să îi fure.

Iar dacă noi nu avem nicio şansă să ne îmbogăţim peste noapte, nu ne rămâne decât să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru sărăcia noastră. Adică să trăim fără cinste, fiindcă oricum ai da-o în Moldova nu te poţi îmbogăţi din lucrul mâinilor tale. Astfel se şi explică discrepanţa incredibilă dintre săraci şi bogaţi. E ca la loto, câştigi şi tu ce pierd alţii. Aşa că fie te îmbogăţeşti pe sărăcia altuia, fie mori de foame ca altuia să îi prisosească. Or, la o pensie mai mică de 100 de euro, ce să mai spunem?

Însă, ridicându-ne peste aceste probleme de om sărac şi om bogat, apare a treia variantă, cea mai înfricoşătoare. Omorul pentru o pensie sau pentru un litru de rachiu. Fapt care ne face să ne temem din pricina banilor din casă sau a polobocului din beci.

Aproape că ne vine să spunem: „Binecuvântează, Doamne, sărăcia noastră şi o înmulţeşte pe ea”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *