Externe

Vicepremierul Marii Britanii, Dominic Raab demisionează, în urma unei anchete cu privire la acuzaţii de hărţuire morală

Vicepremierul britanic Dominic Raab a demisionat vineri, 21 aprilie, în urma unui raport independent care a stabilit că a hărţuit moral funcţionari, o lovitură pentru premierul Rishi Sunak, al cărui aliat apropiat era, relatează AFP și News.ro.

”Vă scriu pentru a demisiona din Guvernul dumneavoastră”, scrie Raab, care este şi ministru al Justiţiei, în această scrisoare adresată lui Rishi Sunak.

”Am cerut această anchetă şi m-am angajat să demisionez, dacă ea stabileşte fapte de hărţuire, indiferent care ar fi ele. Cred că este important să-mi respect cuvântul dat”, scrie el.

Această anchetă a fost lansată după ce s-au depus opt plângeri împotriva comportamentului său, pe când era ministru de Externe, ministru al Brexitului şi în timp ce a deţinut, anterior, portofoliul de ministru al Justiţiei.

Dominic Raab a dezminţit întotdeauna aceste acuzaţii, care afectează Guvernul de luni de zile şi au provocat numeroase critici din partea opoziţiei.

Acest raport – remis joi premierului Rishi Sunak şi care nu a fost făcut public încă – ”a respins toate plângeriule, mai puţin două”, precizează ministrul în scrisoarea de demisie, şi subliniază că le consideră ”false”.

Dominic Raab atacă concluziile acestei anchete, în scrisoarea demisiei, publicată pe Twitter.

”Prin stabilirea pragului intimidării atât de jos, această anchetă a deschs un precedent periculos”, apreciază el.

”Acest lucru va încuraja plângeri false împotriva miniştrilor şi va avea un efect descurajator asupra celor care fac schimbarea în numele Guvernului şi în cele din urmă asupra poporului britanic”, denunţă el.

El spune în scrisoarea demisiei că ”are datoria să accepte rezultatul anchetei”, dar subliniază că, în raportul pe care l-a întocmit, Adam Tolley KC a ”respins toate acuzaţiile formulate împotriva mea, mai puţin două”.

”Cred că cele două concluzii defavorabile ale sale sunt eronate şi creează un precedent periculos cu privire la conduita unei guvernări bune”, scrie Raab.

Principala problemă în acest scandal este dacă Dominic Raab a fost un şef strict şi exigent sau dacă a depăşit, prin comportamentul său, linia intimidării.

”Miniştrii trebuie să poată să exercite un control direct asupra oficialilor de rang înalt în negocieri critice” şi apreciază că ei realizează acest lucru în calitate de parlamentari, ”în numele publicului britanic”.

”Altfel, principiul democratic şi constituţionale al responsabilităţii ministeriale se va pierde”, apreciază el.

Dominic Raab subliniază că acest lucru este ”în mod particular adevărat” mai ales în cazul ministrului de Externe.

”Miniştrii trebuie să fie în măsură să facă comentarii critice directe despre sesiuni de informare şi prrezentări, pentru a stabili standardele şi a efectua reforma pe care publicul o aşteaptă de la noi”, subliniază el.

Downing Street îşi afişa joi ”încrederea totală” în vicepremierul britanic şi afirma că ”studiază cu atenţie concluziile raportului”.

Dominic Raab este al treilea ministru care părăseşte Guvernul lui Rishi Sunak în urma unor diverse acuzaţii.

El adaugă o nouă pată pe promisiunea premierului de a da dovadă de ”integritate, profesionalism şi responsabilitate” la putere, după o serie de scandaluri succesive în timpul lui Boris Johnson.

În noiembrie, Gavin Williamson, un ministru fără portofoliu în Guvernul lui Rishi Sunak, a demisionat în urma unor acuzaţii de hărţuire.

În ianuarie, Rishi Sunak a fost nevoit să-l destituie pe preşedintele Partidului Conservator (Tory) Nadhim Zahawi, care făcea parte în această calitate din Consiliul Miniştrilor, din cauza unor probleme fiscale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *