Politică

Vicepremierul pentru reintegrare: Negocierile în formatul 5+2 sunt unicele care oferă soluţii şi trebuie reluate

Aceste şi alte aspecte ale întrevederii de săptămâna trecută a reprezentanţilor politici de la Chişinău şi Tiraspol au fost abordate în cadrul emisiunii Fabrika de las Publika TV, transmite IPN.

Victor Osipov a menţionat că Tiraspolul insistă pe clasarea tuturor dosarelor penale deschise pe numele reprezentanţilor administraţiei transnistrene, însă acest lucru este imposibil. Potrivit lui, problema dosarelor penale a fost pusă foarte dur de către Tiraspol mai bine de un an în urmă după care au fost înrerupte negocierile în formatul 5+2, iar una dintre condiţii pentru continuarea lor a fost anularea reciprocă a dosarelor penale. Vicepremierul a menţionat că autorităţile constituţionale moldoveneşti au deschise cele mai multe dosare pe fapte penale, în schimb administraţia de la Tiraspol a deschis în ultima perioadă de timp dosare penale pe numele înalţilor demnitari ai Republicii Moldova, cum ar fi ministrul agriculturii sau şeful Camerei de licenţiere. Oficialul spune că această problemă nu este nouă, însă în ultima perioadă a fost invocată mai des inclusiv pentru ca administraţia transnistreană să se poată eschiva de la negocierile în formatul 5+2.

„Despre o clasare totală a dosarelor nu poate fi vorba. Există dosare care vizează infracţiuni grave şi deosebit de grave. Pentru separatism sau acţiuni în acest sens nu au fost intentate dosare”, a comunicat oficialul.

Referitor la interdicţia ca ţăranii din dreapta Nistrului să-şi prelucreze terenurile amplasate de-a lungul autostrăzii Camenca-Tiraspol, impusă de administraţia de la Tiraspol, Victor Osipov a menţionat că mai mulţi ani în urmă, cu ajutorul mediatorilor în procesul de reglementare transnistreană ,a fost găsit un compromis, însă acum 2 ani Tiraspolul a acţionat unilateral interzicând accesul către aceste terenuri. Vicepremierul îşi doreşte o nouă colaborare cu mediatorii pentru a găsi o soluţie.

Vicepremierul a menţionat că în primăvară s-a reuşit transmiterea unor ajutoare către şcolile cu predare în grafie latină amplasate în stânga Nistrului, ajutoare care aşteptau în depozite de mai mulţi ani. El a spus că s-a convenit că inspectarea care are loc în mod obişnuit în instituţii să se desfăşoare în august şi la aceste şcoli, iar aceasta înseamnă că de la 1 septembrie şcolile ar trebui să activeze în regim normal.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *