Eveniment

Victimele represiunilor staliniste vor o lege a lor

Cu această ocazie, mai mulți oameni, deportați și urmași ai acestora s-au adunat, la piatra comemorativă din scuarul Gării feroviare din capitală să cinstească memoria bunicilor, părinților, fraților și surorilor duși de NKVD, din ordinul lui Stalin, în Siberii de gheață. La eveniment a fost prezentă și conducerea de vârf a republicii: președintele Nicolae Timofti, spicherul Igor Corman, premierul Iurie Leancă, precum și președintele Partidului Democrat Marian Lupu, președintele Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, deputați, consilieri, membri ai guvernului și alți reprezentanți ai puterii centrale și locale.

„Comuniștii – să fie declarați în afara legii și să fie expropriați!”

Imediat după depunerea de flori, aici a avut loc un miting de doliu. În cadrul lui, Iurie Gacina, care în dimineața zilei a îngenuncheat în fața pietrei comemorative, a spus că el a fost deportat în 1941, la vârsta de un an și două săptămâni, în regiunea Omsk. „În Siberia a murit bunica, iar tata a fost împușcat, la vârsta de 47 de ani. Stalin a ucis milioane de oameni. În 1992, am propus ca în fața gării să fie înălțat un monument. Președintele de atunci, Mircea Snegur a promis că monumentul va fi timp de doi ani. Au trecut 21 de ani și iată abia acum, grație lui Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă, avem un monument care degrabă va fi instalat în acest loc. Propun ca să fie adoptată Legea deportaților, prin care toți cei peste opt mii de oameni care au mai rămas în viață să fie scutiți de plata pentru gaze, apă, căldură și electricitate. Să ni se întoarcă pământurile, viile, pășunile, iar comuniștii să fie declarați în afara legii și să fie expropriați și să li se dea o pensie care să le ajungă zilnic pentru o sută de grame de pâine și un pahar de apă, așa cum am avut noi”, a declarat Iurie Gacina.

„Ceasul dreptății se apropie!”

În continuare a luat cuvântul Valentina Sturza, președinta Asociației victimelor represiunilor staliniste. „Noi nici până acum nu ne știm mormintele părinților noștri deportați. Comuniștii, care sar la bătaie în parlament, au refuzat să cinstească memoria celor deportați cu un minut de reculegere. Ei au secerat capetele a sute de mii de oameni, iar cu ciocanul i-a lovit în cap. Acest simbol odios trebuie să dispară odată și pentru totdeauna!”, a spus ea. La rândul său, primarul Dorin Chirtoacă a menționat că ceasul dreptății se apropie. „Monumentul va fi. Nici un guvern, din cele care s-au perindat la putere, n-a dat nici un ban pentru el. Până în 2010, aici, la această piatră comemorativă, nu venea niciun oficial. Primul a venit Mihai Ghimpu. Astăzi au venit toți și au depus flori. E un pas înainte. Mai rămâne ca guvernul să dea zeci de mii de lei pentru fiecare deportat care și-a pierdut averea și a avut de suferit acolo unde au fost duși în vagoane pentru vite”, a constatat edilul capitalei.

Apoi a urmat un mic concert în memoria celor deportați, după care participanții au fost invitați, în fiecare sector al capitalei, la o masă de pomenire.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *