Victor Ponta: Îmi doresc ca Legea cetăţeniei să funcţioneze mai bine
Cei doi oficiali au semnat o declaraţie comună privind colaborarea în domeniul securităţii energetice. Totodată, miniştrii ambelor ţări au semnat documente importante privind acţiunile comune în justiţie, educaţie, agricultură, transport şi mediu.
Prim-ministrul român Victor Ponta a sosit ieri-dimineaţă la Chişinău în fruntea unei delegaţii formate din şase miniştri. Nu au lipsit nici jurnaliştii celor mai importante posturi de televiziune din România. În prima parte a programului, înaltul oaspete a avut o întrevedere de o oră cu omologul său moldovean, Vlad Filat, în incinta Guvernului, după care aceştia s-au deplasat la Reşedinţa de Stat, unde a fost ţinută o scurtă reuniune a cabinetelor de miniştri.
Până în 2014 vom avea gazoductul Iaşi-Chişinău
După încheierea discuţiilor protocolare, Vlad Filat şi Victor Ponta au semnat o Declaraţie comună privind colaborarea în domeniul securităţii energetice. Partea română s-a angajat ca până la sfârşitul anului curent să finalizeze construcţia liniei electrice de înaltă tensiune Fălciu-Goteşti. Totodată, semnatarii au declarat că, în decembrie 2013, gazoductul Iaşi-Ungheni va fi dat în exploatare şi au convenit asupra interconexiunii electrice, la fel, pe direcţia Iaşi-Ungheni şi Suceava-Bălţi. „De la preluarea mandatului de prim-ministru am avut absoluta determinare de a continua lucrurile bune începute în relaţiile speciale pe care România le are cu R. Moldova. Dar, în acelaşi timp, am dorit să dovedim că doi prim-miniştri din noua generaţie politică pot să ducă relaţiile sentimentale şi culturale la un grad de pragmatism pe care cred că ni l-am dorit întotdeauna”, a declarat Victor Ponta.
În continuare, ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi şi ministrul Educaţiei şi Cercetării, Tineretului şi Sportului din România, Ecaterina Andronescu, au semnat protocolul de colaborare între ministere pentru anii de învăţământ 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015. Pe baza acestui protocol, România va oferi tinerilor din R. Moldova 5000 de locuri în instituţiile sale de învăţământ. De asemenea, miniştrii Justiţiei din cele două ţări, Oleg Efrim şi Titus Corlăţean, au semnat un Plan de acţiuni pentru anii 2012-2013. La rândul lor, miniştrii Transporturilor şi Agriculturii au discutat despre proiecte comune privind construcţia de poduri, respectiv accesul produselor agricole pe piaţa externă.
În a doua parte a zilei, premierul român a avut întrevederi cu preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu şi preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
Acordarea cetăţeniei nu are legătură cu preferinţele politice
Premierul român Victor Ponta a ţinut să dea asigurări că indiferent de forţele politice care guvernează în România, procesul de acordare a paşapoartelor româneşti pentru cetăţenii R. Moldova nu va fi blocat. „Îmi doresc ca Legea cetăţeniei nu doar să rămână, dar să funcţioneze chiar mai bine decât până acum. Am fost un partizan al ideii că, indiferent de nemulţumirile care există pe plan european, noi avem o datorie istorică de a procesa şi de a acorda cetăţenie română celor din R. Moldova. În politică preferinţele trec, în schimb România şi R. Moldova vor rămâne legate de o relaţie specială”, a declarat premierul român.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!