Social

VIDEO. Anunț „bombă” de la ministrul Agriculturii: S-ar putea interzice prin lege plantarea anumitor cereale, în raioanele unde nu plouă

Legea ar putea interzice plantarea anumitor cereale în anumite raioane ale Republicii Moldova, dacă nu plouă suficient. Bunăoară, ar putea fi vorba despre plantarea porumbului în sudul țării, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, scrie Realitatea.md.

Asttfel, conform oficialului, problema fermierilor nu sunt lipsa bani, ci „abordarea și atitudinea”, iar oamenii de afaceri din domeniul agricol trebuie să reducă cheltuielile și să găsească modalități să devină mai buni și să facă față concurenței.

Ministerul Agriculturii este bine ancorat în realitățile agricultorilor. Din păcate, nu rezolvă nimic abordarea cu lucrurile care sunt cerute. În toamnă o să apară sudul Republicii Moldova cu problema subsidiilor de culturi de grupa a doua, floarea soarelui, porumb. Pentru toată lumea este clar, în ultimii 2000 de ani în sudul Republicii Moldova precipitații sunt la nivel de 200-300 mm, porumbul are nevoie de 580-600 mm ca să crească.

Practic, o să urmeze la nivel de lege să stabilim că dacă în regiunea în care tu cultivi ai precipitații sub 500 mm, nu trebuie să pui porumb. O să ajungem, la nivelul ăsta, dacă nu ai agronom să-ți spună lucrul ăsta, la nivel de lege o să spunem că tu nu poți să pui porumb. Asta nu e de ieri. E de 2000 de ani”, a declarat Vladmir Bolea.

De asemenea, ministrul Bolea a mai precizat că există agricultori care au plantat porumb pe terenuri unde este posibilă irigarea, dar nu au pornit sistemele de irigare. Conform lui, aceștia au cerut despăgubiri, dar nu le vor primi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ideologia Statului Maximal – conform căreia guvernul trebuie să stabilească ce sădește omul pe pămîntul lui. În mod normal, fiecare trebuie să pună ce plante vrea pe pămîntul său, pe propriul său risc. Dacă nu plouă destul pentru porumb în Sud, oamenii singuri vor evita să pună porumb, nu trebuie să le spună Statul asta.
    Ca principiu Statul nu trebuie să dea despăgubiri la nimeni pentru secetă, căci seceta e parte din ciclul natural. În unii ani se face roadă mai bună și se cîștigă mulți bani, în alți ani se face roadă proastă și se pierd bani. Nici o afacere nu e cu risc zero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *