(video) Directorul de Sustenabilitate al PMI: Am reușit să creăm dispozitive mai durabile și 90% reciclabile
Îmbunătățirea designului dispozitivelor de încălzire a tutunului, colectarea acestora și utilizarea repetată în producție – sunt pașii strategici implementați de Philip Morris International pentru a reduce impactul negativ al produselor sale fără fum asupra mediului înconjurător. În prezent, compania a dat startul unui program pilot de colectare a rezervelor de tutun folosite împreună cu sistemul IQOS, iar unele țări au reușit să identifice metode inovative de reciclare a acestora. Despre aceasta a declarat Miguel Coleta, director Sustenabilitate, Activare și Suport în cadrul PMI.
Potrivit companiei, atunci când este vorba despre deșeurile postconsum, există un șir lung de provocări, însă totul pornește de la designul produselor.
„Eu încă mai am acasă prima versiune a dispozitivelor noastre fără fum. Nu îmi amintesc acum cât erau acestea de reciclabile, dar, cu siguranță, nivelul a crescut cu cel puțin 20% în ultimii 3-4 ani. De asemenea, a crescut durabilitatea dispozitivelor. Primele generații puteau fi utilizate aproximativ un an, cele din prezent, precum este Iluma, mult mai mult. A crescut rezistența și durata de utilizare a produselor, dar și cât sunt de reciclabile acestea. În prezent, aproximativ 90% dintre componentele dispozitivelor sunt reciclabile”, a menționat Miguel Coleta.
PMI declară că se străduie să prelungească ciclurile de viață ale produselor, iar realizarea acestui obiectiv începe prin impunerea unor standarde înalte de calitate și fiabilitate. Totodată, dispozitivele de încălzire a tutunului deja ieșite din uz sunt colectate și transmise spre reciclare.
În acest scop, au fost create două centre CIRCLE, în Ungaria și Japonia, dotate cu echipamente dedicate în totalitate reciclării dispozitivelor colectate de la consumatori. Rata reciclării în aceste centre este de 86%. Volumul de materiale mărunțite provenite de la dispozitivele dezmembrate în centrele CIRCLE se ridică la 112 tone, potrivit datelor PMI.
„Până în 2025, ne propunem să avem cel puțin un milion de dispozitive recondiționate, care să fie reintroduse pe piață. Este important pentru noi să reducem deșeurile, dar, în același timp, e important să reintroducem pe piață produse recondiționate, care vor fi mai ieftine și accesibile pentru mai mulți consumatori”, declară Miguel Coleta.
Cât despre rezervele utilizate împreună cu produsele fără fum, nu există, deocamdată, o soluție universală, însă sunt testate diverse soluții.
„Este ceva absolut nou. Nimeni, în prezent, nu reciclează aceste deșeuri, așa că în multe țări dezvoltăm această direcție. Pot să vă dau un exemplu, în Republica Cehă, noi colectăm de la consumatori rezervele de tutun utilizate, iar o companie partener separă acetatul de celuloză și îl folosește pentru a construi drumuri. Acesta este folosit ca un aditiv la producerea asfaltului cu care sunt construite drumuri moderne”, spune Miguel Coleta.
PMI, la fel ca alte companii mari din întreaga lume, încearcă să reducă amprenta produselor sale asupra mediului. Potrivit lui Miguel Coleta, consumatorul are un rol central în acest proces, întrucât de nivelul său de conștientizare depinde dacă dispozitivele se vor întoarce sau nu în circuitul de producere.
„Credem că este o chestiune de timp și de cât de preocupați de mediul înconjurător sunt consumatorii în viața lor de zi cu zi. Considerăm că rolul nostru este de a crește gradul de informare și conștientizare a consumatorilor privind impactul produselor noastre asupra mediului înconjurător și cum ei pot face o schimbare pozitivă. Credem că în timp acest lucru poate aduce schimbarea”, a conchis Directorul Sustenabilitate, Activare și Suport în cadrul PMI.
De la lansarea produselor fără fum pe piața din Republica Moldova, în 2018, PMI a transmis spre reciclare peste 2,5 tone de dispozitive ieșite din uz. În prezent, fiecare utilizator are posibilitatea de transmite spre reciclare dispozitivul de încălzire a tutunului pe care nu îl mai folosește în orice magazin oficial al Philip Morris Moldova sau la partenerii Darwin și Enter.
Sursa Unimedia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!