CSI / RusiaExterneRăzboi

VIDEO/ Explozii puternice în Energodar, aproapte de centrala Zaporojie. Unul dintre reactoare a fost oprit

O serie de explozii puternice au fost raportate în Energodar, un oraș din zona Zaporojie. Compania energetică de stat ucraineană Energoatom a anunțat că unitatea cinci a centralei nucleare a fost oprită din cauza bombardamentelor.

Activitatea militară în zona centralei pare să se fi intensificat în această dimineață, atât Rusia, cât și Ucraina acuzându-se reciproc de atacuri.

Dmitri Orlov, fost primar în Energodar până la preluarea orașului de către Moscova, a anunțat pe contul său de Telegram, că „forțele de ocupație ruse au tras asupra Energodar, orașul satelit al Centralei Nucleare Zaporojie, începând cu ora locală 05:00, pe 1 septembrie”.

Orlov spune că unitatea energetică a fost oprită, o linie de alimentare cu energie electrică fiind avariată, iar unitatea doi a trebuit să fie dezenergizată cu ajutorul unor generatoare diesel.

„Aceasta este a doua oară în ultimele 10 zile când acțiunile criminale ale răsculaților au dus la oprirea unității și la de-energizarea stație”, a scris el pe canalul său de Telegram.

De asemenea, el a adăugat: „Personalul ucrainean al stației face tot posibilul pentru a elimina daunele aduse infrastructurii.”

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa și a treia din lume, este ocupată de ruși din 4 martie, deși în prezent este exploatată de angajații ucraineni.

În urma diverselor atacuri, instalațiile au avut de suferit. Moscova și Kievul se acuză reciproc și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la pericolul producerii unui accident nuclear.

Vă amintim că echipă de experți ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se află în Ucraina și urmează să efectueze o vizită la centrală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *