Social

VIDEO. Fermierii amenință că vor bloca astăzi traseele naționale lângă vămile Sculeni și Leușeni, dar și mai multe drumuri naționale. „Cerem scuze de la cetățenii noștri pentru incomoditățile temporare, dar nu au rămas alte metode”

Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”, condusă de Alexadr Slusari, au ieșit și joi, 8 iunie, cu tractoarele la proteste în raioanele Republicii Moldova.

Mai mult, aceștia amenință că vor bloca mai multe drumuri naționale, inclusiv de lângă frontiera cu România, scrie Ziarul Național.

„Vă informăm că azi, în intervalul orelor 11.00 – 13.00, este posibilă blocarea de către fermieri a traseelor naționale lângă vămile Sculeni și Leușeni, precum și a drumurilor Hâncești-Leova, Orhei – Rezina și Bălți – Orhei. Cerem scuze de la cetățenii noștri pentru incomoditățile temporare, dar nu au rămas alte metode de a atrage atenția la catastrofa financiară a agricultorilor mici și mijlocii”, se arată într-un mesaj al asociației.

Vă amintim că miercuri, 7 iunie, agricultorii din mai multe raioane ale Republicii Moldova au participat la proteste. Asociația Forța Fermierilor a anunțat marți, 6 iunie, că manifestațiile vor avea loc deoarce discuția cu prim-ministru, Dorin Recean, inițiată în ultimul moment de șeful Cabinetului de miniștrii, nu s-a soldat cu rezultate pentru agricultori.

Astăzi, fermierii care se adună la protest vor cere de la autorități mai multe măsuri de susținere a sectorului agricol. Agricultorii solicită alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grău, orz, rapiță ect); rstricționarea temporară prin decizia CSE a importului grăului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie; obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească; achitarea pănă la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022; modificarea (cu intrare în vigoare pănă la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program pănă la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate, scrie Publika.md.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *