Ultima oră

(VIDEO – FOTO) Vezi MESAJUL lui Plahotniuc către simpatizanții săi / Proteste simultane la Chișinău

(UPDATE 13.30) După ce în fața oamenilor adunați în scuarul TNOB au ținut discursuri mai mulți reprezentanți ai Partidului Democrat, printre care Vlad Plahotniuc și Pavel Filip, moderatorul evenimentului a mulțumit simpatizanților PD pentru prezență, iar oamenii au început să plece.

(UPDATE 13.00) "Vreau să mulţumesc că aţi venit azi aici să susţineţi această manifestaţie paşnică, o manifestaţie pentru stabilitatea Moldovei. Nici eu nu m-am aşteptat să veniţi într-un număr atât de mare. Am venit cu colegii mei aici pentru că noi suntem puternici în echipă. Am reuşit să avem în Parlament o majoritate stabilă care va susţine o guvernare proeuropeană, dar va susţine de azi înainte doar acea guvernare proeuropeană care va aduce în casele noastre linişte, ordine, stabilitate şi bunăstare! Nu vom mai susţine guvernarea care se acoperă cu lozinci proeuropene. Noi ne vom preocupa de oamenii care ne reprezintă, de acea majoritate a cetăţenilor Republicii Moldova care o vedem aici. Voi sunteţi vocea poporului, acelei majorităţi a oamenilor care speră că în ţara asta să se schimbe ceva. În această ţară trebuie să apară linistea, bunăstarea, stabilitatea, iar speranţa să nu dispară. Şi pentru că suntem după calendarul credinţei noastre într-un ajun de Anul Nou, iar în ajun vă spunem că în 2016 vă asteaptă doar veşti bune. Moldova va renaşte. Vom aduce liniştea şi speranţa pe care aţi pierdut-o. Vom aduce stabilitate. Vom aduce în ochii voştri bucurie şi credinţă! Vă mulţumesc şi la mulţi ani!", a declarat Plahotniuc.

(UPDATE 13.00) Aproximativ 70.000 de persoane participă la această oră la o manifestație de susținere a noii majorități parlamentare și a unui nou prim-ministru care să fie propus de Partidul Democrat.

La manifestație participă în special oameni din teritoriu, reprezentând practic toate localitățile din țară. Participanții poartă drapele ale Republicii Moldova și Uniunii Europene și pancarte cu mesaje în favoarea depășirii crizei politice și formării unui nou guvern. Ei scandează lozinci în care îndeamnă autoritățile să întreprindă acțiuni urgente pentru a salva Republica Moldova și a evita alegerile anticipate: ”Nu alegerilor anticipate!”, ”Vrem guvern acum, nu șomeri în drum!”, ”Vrem guvern desemnat!”, ”Noi vrem un lider puternic!” etc.

Pe de altă parte, aproximativ 2.000 de persoane protestează în PMAN în cadrul unei acțiuni organizate de Platforma Demnitate și Adevăr, în care îl amenință pe Nicolae Timofti cu demisia dacă va desemna candidatul propus de majoritatea parlamentară, evitând astfel scenariul alegerilor parlamentare anticipate.

(UPDATE 11.45) Strada Sfatul Țării

(UPDATE 11.42)

(11.00) Coloanele de protestari din partea PDM-ului s-au deplasat spre scuarul din fața Teatrului Național de Operă și Balet. Ei scandează lozinci în favoarea noii majorități parlamentare. Pe partea opusă a baricadei, simpatizanții partidului de opoziției DA, cer alegeri anticipate și împotriva unui candidat din partea PDM pentru funcția de prim-ministru.

(sursa: Facebook.com)

La această oră are loc și ședința Biroului Politic al PDM la care urmează să fie decis candidatul formațiunii la funcția de șef al executivului, care va fi propus președintelui Nicolae Timofti.
Au apărut mai multe informații despre primarii PDM care ar mobiliza cetățenii să vină la Chișinău pentru a milita pentru formarea unui guvern și pentru susținerea vectorului european.

De cealaltă parte, liderii partidului DA îl acuză pe Timofi că ar fi cedat presiunilor din partea PDM.

Sute de poliţişti au fost mobilizaţi astăzi, 13 ianuarie, pentru a asigura ordinea publică în centrul capitalei. Solicitat de IPN, şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, a declarat că a fost mobilizat un număr suficient de poliţişti pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentelor. Potrivit lui, în caz de necesitate, numărul oamenilor legii va fi suplimentat. Întrebat dacă la adresa poliţiei au parvenit careva informaţii despre posibile provocări, şeful IGP a refuzat să răspundă, menţionând că astfel de informaţii nu se discută.

Acţiunea din PMAN, potrivit organizatorilor, vine „să sprijine demersul adresat preşedintelui pro-european ca acesta să înainteze un candidat integru la funcţia de prim-ministru”. Acţiunea din scuarul TNOB, potrivit organizatorilor, are scopul de a susţine desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru din partea Partidului Democrat. Sârbu.

Video de la protestul partidului DA

Video de la protestul PDM

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *