(VIDEO) Grupul de Inițiative Feministe organizează un marş cu genericul „Sexismul ne fură şansele”
Evenimentul are drept scop promovarea egalităţii de şanse şi sensibilizarea opiniei publice în legătură cu discriminările de gen. Organizatorii evenimentului au declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că încearcă să readucă spiritul combativ al sărbătorii de 8 Martie şi să folosească ocazia ca un moment de a problematiza condiţia femeii în Republica Moldova.
În opinia membrilor Grupului de Iniţiative Feministe, sexismul ca fenomen nu se echivalează cu termenul sexuală, dar este o discriminare pe bază de gen la care sunt supuse femeile şi bărbaţii. „Sexismul este atunci când sunt pasionată de sport, iar în loc de încurajare aud comentarii de genul „Polina, pentru ce faci atâta sport? O să ai muşchi şi nu este frumos”, a menţionat Polina Ceastuhina, membră a Grupului.
O altă situaţie de sexism, enunţată de membrii Grupului este cazul când o femeie este supusă violenţei domestice sau violului, iar lumea se întreabă dacă nu cumva poartă şi ea o vină. „În loc să atragem atenţia asupra cadrului legal şi să vedem ce întreprinde statul faţă de agresori, noi chestionăm şi acuzăm victima. Toate aceste exemple ne arată că sexismul ne fură şansele”, a menţionat Victoria Apostol, fondatoarea Grupului de Iniţiative Feministe.
Vorbitorii au atras atenţia şi asupra discriminării pe criteriu economic sau politic între genuri. Potrivit lor, dacă o femeie vrea să se lanseze în politică îi va fi foarte dificil pentru că toată lumea o va întreba dacă s-a căsătorit, câţi copii are sau de ce face politică şi nu stă acasă. „Vreau să atrag atenţia jurnaliştilor, ca formatori de opinie, să aveţi grijă ce şi cum spuneţi despre genuri şi drepturi, mai ales cu ocazia sărbătorii de 8 Martie”, a declarat activistul Oleg Brega.
Membrii Grupului au făcut publice date statistice despre situaţia femeilor şi bărbaţilor din Republica Moldova. În acest sens, vorbitorii au menţionat că rata de ocupare a femeilor în câmpul muncii este 37%, pe când bărbaţii sunt angajaţi în proporţie de 42%. „Salariul unei femei, în medie, este cu 12% mai mic decât al bărbatului. Nivelul de pregătire al femeilor, în acelaşi sens, este cu 5% mai înalt. Femeile sunt mult mai instruite şi mai pregătite, însă, sunt mai puţin angajate”, a menţionat Angela Frolov, coordonatoare de programe la „Genderdoc-M” şi membră a Grupului.
În opinia lui Vitalie Sprânceană, membru al Grupului de Iniţiative Feministe, Ziua de 8 Martie a început ca o sărbătoare prin care marca o luptă pentru emanciparea femeilor, iar acum a devenit exact opusul. „Ceea ce era un moment cum să avansăm drepturile feminine, a devenit un fel de ritual care, de fapt, reproduce dominaţia patriarhală”, a menţionat Vitalie Sprânceană, coordonator de proiect în cadrul asociaţiei Oberliht.
Totodată, membrii Grupului au realizat un spot social prin care îşi doresc să atragă atenţia asupra privilegiilor de care beneficiază mulţi bărbaţi din societate doar pentru faptul că sunt bărbaţi.
IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!