Internațional

VIDEO. Polonia desfăşoară 2 mii de militari suplimentari pentru a consolida apărarea frontierei cu Belarusul, după ce mercenarii Wagner au început exerciţii militare la frontieră

Polonia urmează să desfăşoare 2.000 de militari suplimentari la frontiera cu Belarusul, anunţă miercuri, 9 august, adjunctul ministrului de Interne, Maciej Wasik, citat de agenţia oficială poloneză de presă PAP, adică dublu faţă de numărul cerut de către grăniceri, în vederea opririi unor treceri ilegale ale frontierei şi menţinerii stabilităţii, în contextul în care gruparea paramilitară rusă Wagner, care a sosit în Belarus luna trecută, a început săptămâna aceasta exerciţii militare în apropierea frontierei belaruso-poloneze, potrivit News.ro.

Polonia este tot mai îngrijorată de zona de la frontieră, după ce sute de mercenari cu experienţă din cadrul Wagner au sosit în Belarus luna trecută, la invitaţia lui Alekdsandr Lukaşenko, aliatul fidel al lui Putin.

Menționăm că Belarusul a început săptămâna aceasta exerciţii militare în apropierea frontierei cu Polonia.

Aleksandr Lukaşenko a anunţat în mai multe rânduri că îi reţine pe combatanţii Wagner care vor să atace Polonia.

Luna aceasta, Polonia a înregistrat o creştere a numărului migranţilor, în principal din Orientul Mijlociu şi Africa, care încearcă să intre în Uniunea Europeană (UE).

Varşovia a acuzat Minskul în ultimii doi ani de recrutarea unor migranţi în ţări sărace şi de trimiterea lor ilegală în Polonia, cu scopul de a o destabiliza.

”Această consolidare nu va fi de 1.000, ci de 2.000 de militari”, a declarat PAP Maciej Wasik.

”Această decizie a fost luată de către Comitetul Securităţii, această decisie a fost luată de către ministrul (Apărării) Mariusz Blaszczak”, a subliniat el.

Luni, Maciej Wasik anunţa că grănicerii cer să se desfăşoare 1,000 de militari suplimentari.

El acuză că toate tentativele de intrare ilegală în polonia a unor migranţi sunt organizate de-acum de către autorităţile belaruse.

”Dacă am avea grăniceri adevăraţi de cealaltră parte (a frontierei) şi nu servicii de contrabandă, aceste treceri nu ar exista deloc”, acuză el.

Menționăm că ambasada Belarusului la Varşovia, contactată de AFP printr-un e-mail, nu a răspuns imediat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *